Boerderij: Frankrijk kondigt ophokplicht pluimvee af

05-11-2021

Redactie

Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

In heel Frankrijk geldt een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee vanwege vogelgriep.

 

De Franse minister voor Landbouw heeft een ophokplicht voor alle commerciële pluimveehouders in het hele land afgekondigd. Hobbyboeren mogen hun dieren ook met netten afschermen. Dieren die niet op die manier beschermd kunnen worden, moeten verplicht gevaccineerd worden.

Met het oog op de vele besmettingen in Europa, waaronder die in ons land, heeft Frankrijk het risiconiveau ook opgetrokken naar verhoogd. Het ministerie spreekt van tot nu toe 130 gevallen in een reeks landen. In Frankrijk zelf zijn tot nu toe dieren bij drie hobbyboeren besmet verklaard.

Transport pluimvee

In het kader van het verhoogde beschermingsniveau wordt het transport van pluimvee aan strikte beperkingen onderhevig terwijl bijeenkomsten waar pluimvee wordt getoond zijn verboden. Ook is het niet toegestaan op Frans grondgebied postduiven te lossen. “Deze maatregelen worden vergezeld van een dagelijkse klinische controle op alle pluimveehouderijen. Dat alles heeft tot doel ons pluimvee te beschermen tegen besmettingen,” aldus minister Julien Denormandie.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal