Pluimveeweb: Aangescherpte maatregelen na vogelgriep bij wilde gans in Belgiƫ

13-11-2021
België scherpt de maatregelen aan nadat op vrijdag 12 november hoogpathogene vogelgriep (H5N1) is vastgesteld bij een wilde gans in de provincie Antwerpen. Vanaf 15 november moet onder andere al het pluimvee opgehokt of afgeschermd worden. Zo moet contact met wilde vogels vermeden worden.

De vogelgriepbesmetting wijst er volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) op dat er opnieuw veel vogelgriepvirus bij wilde vogels circuleert. De Belgische minister van Landbouw, David Clarinval, nam daarom, op aanraden van het FAVV, de beslissing om de basismaatregelen vanaf 15 november aan te scherpen met als doel om zo het pluimvee beter te beschermen.

Vanaf 15 november gaat een periode van verhoogd risico voor vogelgriep in voor heel België. De volgende maatregelen zijn dan van kracht:

  • Pluimvee van professionele houders en van hobbyhouders, met uitzondering van loopvogels, moet opgehokt of afgeschermd worden (met behulp van netten).
  • Pluimvee en vogels moeten binnen (of onder netten) worden gevoederd en gedrenkt.
  • Pluimvee en vogels mogen niet gedrenkt worden met regenwater of oppervlaktewater waartoe wilde vogels toegang hebben.

De maatregelen gelden voor het hele land moeten helpen vermijden dat pluimvee in contact komt met wilde vogels die besmet zijn met het vogelgriepvirus.

Het FAVV vraagt alle pluimveehouders, hobbyhouders en andere betrokkenen bij de sector om de maatregelen strikt toe te passen en voldoende aandacht te besteden aan het voorkomen van de insleep van vogelgriep bij hun dieren door (contacten met) wilde vogels. Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, vindt het FAVV het belangrijk dat onmiddellijk een dierenarts wordt ingeschakeld.

Bron: FAVV

 
 

Inloggen op de ledenportal