Pluimveeweb: Polen verliest grote orders vanuit VS en vreest voor exportpositie na vogelgriepuitbraken

12-11-2021
De Poolse pluimveesector vreest voor haar exportpositie na de vogelgriepuitbraken op pluimveebedrijven in verschillende delen van het land. Vanwege de uitbraken werden al exportorders voor 31.600 ton pluimveevlees naar de Verenigde Staten geannuleerd.

Dit jaar waren er in Polen al 345 uitbraken van vogelgriep. Er werden al meer dan 12 miljoen dieren geruimd. Enkele maanden geleden werd het land weer vogelgriepvrij verklaard na de besmettingen in het voorjaar. Onlangs vonden er echter weer nieuwe uitbraken plaats op pluimveebedrijven in verschillende delen van het land. Als gevolg daarvan moesten opnieuw bijna 650.000 dieren worden geruimd. Het betreft uitbraken met het hoogpathogene H5N1-virus.

In het oostelijk deel van Polen werd het virus vastgesteld op vier bedrijven met kalkoenen en op een vleeskuikenbedrijf. In het westen van Polen werd het virus vastgesteld op een bedrijf dat kalkoenen en ganzen houdt. Vanwege de vogelgriepuitbraken werden al exportorders voor 31.600 ton pluimveevlees naar de Verenigde Staten geannuleerd. De Poolse pluimveesector vreest voor haar exportpositie vanwege de almaar toenemende vogelgriepuitbraken in het land, meldt internationaal persbureau Reuters.

 
 

Inloggen op de ledenportal