Boerderij: Vogelgriep bij vleeskuikenbedrijf in Friesland

15-11-2021

Redactie

Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

In het Friese Tzum is vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf met 122.500 vleeskuikens.

Het gaat vermoedelijk om een hoogpathogene variant van vogelgriep type H5. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ruimt het bedrijf om verspreiding van het virus te voorkomen.

In een straal van 3 kilometer rond het bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt onderzocht op vogelgriep. Er liggen 14 andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf. Daarnaast wordt een traceringsonderzoek gedaan. De NVWA kijkt hierbij of er ‘riskant contact’ heeft plaatsgevonden tussen het besmette bedrijf en andere locaties.

In een staal van 10 kilometer rondom het bedrijf geldt per direct, vanaf zondagavond 14 november, een vervoersverbod voor alle vogels, eieren en pluimveemest en gebruikt strooisel vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het vervoersverbod voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied.

Zesde besmetting vogelgriep sinds oktober

De besmetting in Tzum is het zesde pluimveebedrijf dat sinds de eerste besmetting op 26 oktober van dit jaar besmet is geraakt. Eerdere besmettingen met hoogpathogene vogelgriep H5N1 vonden plaats bij een leghennenbedrijf en twee vleeseendenbedrijven in Zeewolde (Fl.), een vleeskuikenbedrijf in Grootschermer (N.-H.) en een leghennenbedrijf in Lutjegast (Gr.). Het type vogelgriep dat nu in Nederland voorkomt, werd in september aangetroffen bij trekvogels in Rusland.

 
 

Inloggen op de ledenportal