Pluimveeweb: Skal voert aangepaste inspecties uit vanwege vogelgriep

18-11-2021
De inspecties van Skal op pluimveebedrijven worden vanwege de ophokplicht - indien mogelijk - geheel ‘aan de keukentafel’ uitgevoerd. Dit moet een ruimte zijn die fysiek is gescheiden van de stallen en het pluimvee.

Sinds 26 oktober 2021 gelden er weer landelijke maatregelen tegen de vogelgriep. Dit heeft invloed op de inspecties die Skal, de controle instantie voor de biologische sector, uitvoert bij biologische pluimveebedrijven. De komende periode voert Skal haar inspecties op pluimveebedrijven anders uit om de besmettingskans met vogelgriep zo laag mogelijk te houden.

Afstand van pluimvee

Soms is het echter noodzakkelijk voor het uitvoeren van de inspectie dat de inspecteur het bedrijfsterrein moet betreden, bijvoorbeeld voor het inspecteren van andere biologische bedrijfsactiviteiten, niet zijnde pluimvee. De inspecteur betreed niet de gedeelten waar vogels of pluimvee lopen. Het gaat dan om de stallen inclusief voorruimten, de uitlopen, de eiersorteerruimte, et cetera. Bij de rondgang houden de inspecteurs afstand van het pluimveegedeelte van het bedrijf en worden er geen stallen van binnen geïnspecteerd.

Afspraak annuleren?

Wanneer een pluimveebedrijf zich binnen een straal van tien kilometer van een besmet bedrijf bevindt, dat voert Skal geen inspecties uit. Als een pluimveehouders zich binnen deze tien kilometer bevindt, dan vraagt Skal of die pluimveehouder contact opneemt met Skal als er een inspectie gepland staat. Zo kunnen die inspecties op voorhand geannuleerd worden. Bij de annulering worden geen extra kosten in rekening gebracht.

De volgende regels zijn onder andere van toepassing tijdens een inspectie:

  1. Er mag geen pluimvee rondlopen op het bedrijf, als er wel loslopend pluimvee aanwezig is wordt de inspectie direct afgebroken. De kosten hiervoor worden in rekening gebracht bij het bedrijf in kwestie.
  2. Het voertuig van de inspecteur wordt altijd vóór de afscheiding van het bedrijfsterrein geparkeerd.
  3. De inspecteur meldt zich bij aankomst op het bedrijf bij de geregistreerde.
  4. De inspecteur draagt tijdens de inspectie overschoentjes die na de inspectie op het bedrijf achterblijven.
  5. De controle van het pluimvee gedeelte wordt geheel ‘aan de keukentafel’ uitgevoerd, indien noodzakelijk kan de inspecteur de veehouder vragen om met een camera (bijvoorbeeld smartphone) de stallen te betreden en de te inspecteren onderdelen live te filmen. Hierbij kan de inspecteur de veehouder vragen om op bepaalde zaken in te zoomen of te focussen. De inspecteur volgt de beelden vanaf buiten de stal.
 
 

Inloggen op de ledenportal