Boerderij: Meer biologische eiwitbronnen nodig voor pluimvee

25-10-2012

Derbyshire - De Engelse biologische sector gaat steeds meer andere leghennenrassen inzetten. Dat heeft invloed op de manier van voeren. Er zijn meer biologische eiwitbronnen nodig. Dat zegt Ian Proctor, directeur van het grootste bedrijf in biologisch diervoeder in Engeland, Hi Peak Organic Feeds.

Amber Link-kip

De reden dat er andere rassen worden gebruikt is dat de huidige biologische leghennen relatief grote eieren produceren en volgens Proctor wil de Engelse consument steeds vaker een biologisch ei dat een normale afmeting heeft.

"In aanvulling op de meer gevestigde legrassen Lohmann, Hy-Line en Warren, zien we een stijging in het gebruik van rassen zoals Columbian Blacktail, Bovan Brown en Amber Link. De huidige voerregimes kunnen we echter niet altijd een op een vertalen naar de nieuwere rassen, maar dat wordt wel vaak gedaan. Het niet rasspecifiek voeden van de kippen is vaak het gevolg van een te grote afhankelijkheid van een beperkt aantal biologische ingrediënten. Een toename in de keuzemogelijkheid van ingrediënten die gebruikt kunnen worden voor biologische leghennen is daarom belangrijk om elk ras een andere aanpak vraagt. Daarbij zijn kwalitatief hoogwaarde eiwitbronnen het meest cruciaal. Die zijn namelijk nodig voor een goede aminozuurbalans in het voer en hiermee kun je het eigewicht sturen. Maar deze ingrediënten zijn niet altijd beschikbaar", aldus Proctor.

De Nederlandse biologische pluimveesector kampt ook met een te krappe keuze in biologische eiwitbronnen. Volgens Jaap van Deelen, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) wordt dit probleem alleen maar groter als vanaf 2015 verplicht 100 procent biologische grondstoffen gebruikt moeten worden (nu is dat nog 95 procent).

door Emmy Koeleman 23 okt 2012

 

 
 

Inloggen op de ledenportal