Boerderij: Eiermarkt kabbelt voort

19-11-2021

De eiernoteringen maakten net als de voorgaande weken ook deze week slechts kleine bewegingen: kleine prijsverhoging over de hele linie.

De NOP-richtprijs voor scharrel wit 62/63 gram ging met drie cent omhoog naar € 6,83, die van de bruine met één cent naar € 7,62. Ter vergelijking: deze week een jaar geleden noteerden de witte scharreleieren € 5,82 en de bruine € 6,34. Een verschil van € 1,01 (17%) bij wit en € 1,28 (20%) bij bruin.

‘Weinig reuring’ op eiermarkt
De binnenlandse handel verliep aan het begin van de week iets rustiger, maar verderop in de week “liep het allemaal lekker weg”, aldus een handelaar die actief is op de binnenlandse markt. De indruk bestaat dat de pakstations de (gesorteerde) tafeleieren wat vlotter ophalen bij de legpluimveehouders. Een opmaat voor de komende weken?

Het is al weken een saaie markt. Voor de tijd van het jaar is er ‘weinig reuring’. De minimale opleving van de prijzen is wat verschillend bij witte en bruine scharrels en niet bij alle gewichten in dezelfde mate. Er is – al weken – goede vraag naar zware eieren, niet voor de supermarkten, maar voor de markten en Turkse winkels.

Nog geen herfstopleving
De gebruikelijk herfstopleving bleef tot nu toe uit. Dat meldt ook een Duitse marktanalist, die de marktsituatie als ‘verwarrend en afwachtend’ omschrijft. “Er blijft iets over en dat is de hoop. De hoop op een betere eierverkoop en hogere prijzen, die door de snel stijgende kosten noodzakelijk zijn”, vervolgt de analist.

Het is echt wachten op een opleving van de vraag – en daarmee van de prijs – richting kerst. Eierhandelaren zijn niet bezorgd dat die toename niet komt. Komende week waarschijnlijk nog niet, maar dan toch wel de week erna. Die kerstvraag is een tafeleivraag, dus die zal merkbaar zijn in de NOP-stuksprijs.

De NOP-industrienoteringen lieten overigens beide een plus zien. Die voor kooi-eieren noteerde een achttiende cent hoger op 98,0 cent. Die voor scharreleieren 1,4 cent hoger op 100,7 cent. Voor het laatst vóór Pasen zat die notering boven een euro.

Pandemieën
Volgens de Duitse marktanalist is het te hopen dat de eerste advent een aanzienlijk herstel in de markt zal meemaken. “We kunnen nog een spannende eindejaarsspurt tegemoet gaan”, klinkt het hoopvol.

Na die kerstopleving zal de markt zich weer normaliseren. Dan zal de vraag naar OKT-eieren (Ohne Kükentöten) wellicht voor een ‘rimpeling’ zorgen, zoals een eierhandelaar het noemde. Witte scharreleieren zonder OKT en BLk-certificaat voor afzet in Duitsland, kunnen daar na 1 januari niet meer naartoe. Die kunnen dan alleen nog naar de industrie. Dat zal de industriemarkt wellicht (tijdelijk) onder druk zetten.

Grote vraag is natuurlijk hoe de pandemieën, vogelgriep en corona, zich gaan ontwikkelen. Eerdere of zelfs gehele sluiting van de horeca zal zeker invloed hebben op de vraag naar eieren. Aan het begin van de corona, voorjaar 2020, leidde de sluiting van de horeca en bedrijfskantines tot een toename van de vraag en lege eierschappen in de supermarkten. Vooralsnog is daar nu geen sprake van.

Prognose: stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal