Pluimveeweb: Vogelgriep in Vinkeveen

21-11-2021
In Vinkeveen is bij leghennen op een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 10.000 legkippen geruimd, meldt de NVWA.

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Vinkeveen liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone rond dit bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt het vervoersverbod.

Vervoersverbod

Er is per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Vinkeveen. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied.

Bekijk hier de regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Vinkeveen 2021 en hier de kaart van het 3 kilometergebied in Vinkeveen en hier de kaart van het 10 kilometergebied in Vinkeveen.

 
 

Inloggen op de ledenportal