Pluimveeweb: Vogelgriepbesmettingen bij wilde vogels in Belgiƫ lopen op

20-11-2021
Het aantal vogelgriepbesmettingen bij wilde vogels in België loopt op. Nadat eind vorige week een eerste besmetting is ontdekt van het H5N1-virus in België, meer bepaald in de gemeente Schilde, zijn er deze week zeven nieuwe besmettingen bijgekomen. De nieuwe besmettingen zijn gesitueerd zich in West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. In twee gevallen is het hoog pathogene karakter reeds bevestigd, de overige onderzoeken zijn nog lopende.

Er zijn deze week zeven nieuwe besmettingen met het H5N1-virus bij wilde vogels ontdekt in België. In twee gevallen heeft Sciensano ondertussen ook het hoogpathogeen karakter van het virus (H5N1) bevestigd. Voor de vijf andere vogels is die bevestiging nog lopende, maar het leidt op basis van wat er al geweten is weinig twijfel dat het ook bij hen om een hoog pathogeen virus gaat. Dat maakte het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) vrijdag 19 november bekend.

Positionering

De nieuwe besmettingen zijn gesitueerd zich in West-Vlaanderen (Middelkerke en Oostende), Antwerpen (Duffel, Kalmthout en Zandhoven) en Limburg (Bree en Zonhoven). Het gaat om watervogels (eenden, ganzen en strandlopers) en een roofvogel.

In het zuiden van België zijn voorlopig nog geen besmettingen aangetroffen, maar er zijn al wel besmette wilde vogels in Noordoost-Frankrijk gevonden, op ongeveer 70 kilometer van de grens met Beglië en Luxemburg.

Risico op insleep fors verhoogd

Deze bevindingen geven aan dat er hoogstwaarschijnlijk overal in België virus circuleert bij verschillende soorten wilde vogels. Het risico op insleep van vogelgriep bij pluimvee is dus zoals verwacht fors toegenomen. Het is dan ook belangrijk om de maatregelen, die afgelopen maandag van kracht zijn geworden strikt toe te passen. Deze maatregelen zijn immers bedoeld om de insleep vanuit wilde vogels zoveel als mogelijk tegen te gaan.

Situatie ernstiger dan vorig jaar

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, heeft vogelgriep zich dit seizoen al veel meer verspreid in Europa en zijn er vooral veel meer besmettingen vastgesteld bij pluimvee. Vooral Noord-Italië, waar het virus rondgaat in de kalkoenenhouderij, springt daarbij in het oog.

 
 

Inloggen op de ledenportal