Pluimveeweb: 'Dieren van hobbyhouders groot risico voor vogelgriep'

18-11-2021
LTO Gelderse Vallei vindt dat in haar regio nog te veel dieren van hobbyhouders die niet afgeschermd zijn. Dat maakt het risico op een uitbraak van vogelgriep en alle beperkingen daaromheen voor pluimveehouders bijzonder groot. Dat zegt pluimveehouder en belangenbehartiger Pieter Bouw.

„Als hobbyhouders zich niet aan de regels houden, zijn wij mogelijk straks allemaal de pineut", zegt Pieter Bouw uit Voorthuizen (GD), bestuurslid bij belangenorganisatie LTO Gelderse Vallei en zelf pluimveehouder in de Barneveldse Krant. Sinds dinsdag 26 oktober geldt in Nederland een ophokplicht voor pluimvee, wegens besmettingen met het vogelgriepvirus. Inmiddels is het virus geconstateerd bij zeven pluimveebedrijven in Nederland. verspreid over het land. De laatste geconstateerde besmetting bevond zich bij een vleeskuikenbedrijf in het Friese Tzum.

Doodrongen van de ernst

Commerciële pluimveehouders zijn volgens Bouw wel doordrongen van de ernst van de situatie en zijn daarom extra alert. „Ze kennen het belang van het juist opvolgen van de hygiënemaatregelen. Bovendien kunnen ze rekenen op controles en handhaving."

Heel anders is het volgens hem bij eigenaren van hobbydieren als kippen, ganzen, eenden, kalkoenen, pauwen of andere pluimveedieren. „Ik zie her en der in het buitengebied nog steeds kleine koppels dieren vrij rondlopen en ik hoor ook van collega’s om me heen dezelfde signalen. Handhaving is lastig, zéker als het om heel kleinschalige locaties ergens in een achtertuin gaat, of iets dergelijks. Als we hobbyhouders hierop aanspreken, heeft dat soms een positief effect, maar soms ook niet. In dat laatste geval geven hobbyhouders bijvoorbeeld aan dat ze het overdreven vinden."

Risico heel groot

Het risico is, juist in een pluimveerijk gebied als het buitengebied van Barneveld en Ede, echter heel groot, zegt Bouw. „Want stel dat er bij zo’n koppeltje kippen in de achtertuin vogelgriep wordt geconstateerd, dan levert dat direct bijzonder veel beperkingen op aan alle pluimveebedrijven in een straal van tien kilometer rondom deze locatie. Dan is de hele sector meteen de pineut."

Afschermen

LTO drukt hobbyhouders dan ook op het hart om hun dieren alsnog snel af te schermen. „Afschermen hoeft niet meteen in te houden dat de dieren naar binnen moeten. Stel dat die mogelijkheid er niet is, dan kun je ook op andere manieren je dieren beschermen. Met behulp van netten, zeilen en linten kun je voorkomen dat wilde vogels tussen de kippen landen, kun je wilde vogels afschrikken en kun je voorkomen dat uitwerpselen van wilde vogels tussen de kippen terechtkomen."

Tekst: 

Bron: Barneveldse Krant

 
 

Inloggen op de ledenportal