Pluimveeweb: Pluimveebroers Bouwhuis: ‘Het Anker is een betrouwbare partner en informatiebron’

25-11-2021
De broers Gert, Jan en Johan Bouwhuis runnen afzonderlijke pluimveebedrijven met akkerbouwactiviteiten in het Drentse Witteveen. Wat hen naast broederschap en de liefde verder voor het agrarische vak bindt, is hun trouwe afname bij kuikenbroederij Het Anker. ‘Een betrouwbare partner, die meegroeit met onze toekomst.’

Vanuit de royale, moderne keuken van boer Gert kijk je weids uit over het Drentse land, dat wordt gedomineerd door landbouwgronden met links en rechts melkvee-, pluimvee- en akkerbouwbedrijven. Naast Gert (54) schuiven zijn broers Johan (57) en Jan (64) aan de keukentafel aan, samen goed voor ruim 230.000 leghennen en anderhalf miljoen eieren per week.

Vanuit de regio van Hardenberg strijkt de familie Bouwhuis via De Krim (Overijssel) uiteindelijk neer in Witteveen, een kwartiertje rijden ten noordoosten van Hoogeveen. Op de Drentse zandgronden runnen ze in een straal van 7 kilometer drie pluimveebedrijven, met elk hun specifieke activiteiten en eigenschappen. De mechanisatie draaien ze tegenwoordig zelfstandig. Alleen de afzet van eieren doen ze gecoördineerd en gezamenlijk.

Dekalb White

‘Door de groei en de opvolging hebben we de gezamenlijke VOF, waar de mechanisatie was ondergebracht, beëindigd. Dat was in een goed gesprek met aansluitend een borrel in één middag afgerond. Vooral de mechanisatie ging moeilijk langer samen door de verschillende locaties en bedrijven’, legt de oudste van de drie broers, Jan, uit.

Al 30 jaar nemen ze kippen af bij Het Anker en de laatste jaren steevast de Dekalb White. Johan: ‘Een prima witte kip die meer eieren legt, minder vreet en langer meegaat. Deze witte kippen gaan wel tot 15 weken langer mee dan de bruine. Het technisch resultaat van deze witte kip is beter’.

Ruim anderhalf miljoen eieren gaan wekelijks met een truck vanuit de drie Drentse pluimveebedrijven naar Amshoff GmbH in Ahaus, waarna de eieren verder hun weg vinden richting het Ruhrgebied. Gert: ‘De afzet naar Duitsland is heel stabiel en betrouwbaar. Dat is ook de reden waarom we voor pluimvee hebben gekozen en onze akkerbouw met maïs, tarwe en koolzaad als voerbron volledig in dienst stellen van onze eigen kippen’.

Betrouwbaarheid

De stabiliteit en betrouwbaarheid van de Duitse afzetmarkt staan synoniem voor de relatie met Het Anker. Jan: ‘Het Anker is een heel betrouwbare partner. Ze zijn niet alleen leverancier, maar ook informatiebron en dierenarts. Ze weten wat speelt in de markt en we hoeven nooit te pingelen over geld’. Gert vult aan: ‘Eddie Vroegindeweij rijdt veel kilometers per jaar, om zoveel mogelijk klanten te bezoeken. Dat zegt wel wat. Er is persoonlijke aandacht bij blijdschap en verdriet.’

Die band blijft wat de broers betreft bestaan, al is het over een tijdje de beurt aan de nieuwe generatie. Johan: ‘Onze kinderen geloven in onze moderne bedrijven en zien toekomst in de pluimveesector. Het wordt tijd dat deze nieuwe generatie ook zo’n trouwe band op gaat bouwen met de nieuwe generatie bij Het Anker. Als het bij hun net zo klikt tussen Het Anker en ons, dan ziet de ei-toekomst er rooskleurig uit’.

 
 

Inloggen op de ledenportal