Boerderij: Beschermingsgebieden vogelgriep worden ingetrokken

23-11-2021

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Het beperkingsgebied Zeewolde I wordt vrijdagnacht 26 november om twaalf uur ingetrokken.

 

Dit gebied was ingesteld nadat op 26 oktober hoogpathogene vogelgriep (AI) was vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Zeewolde (Fl.). Het betrof een biologisch bedrijf met twee stallen: één met 12.000 en één met 24.000 leghennen.

Nieuwe HPAI-besmetting

Een beperkingsgebied wordt na 30 dagen vrijgegeven, gerekend vanaf de dag dat de besmetting is vastgesteld en de eerste reiniging en ontsmetting (R&O) is uitgevoerd. De voorwaarde is dat in een gebied geen nieuwe HPAI-besmetting is vastgesteld. In Zeewolde was dit wel het geval, op 4 en 5 november, beide op bedrijven met vleeseenden. Dit leidde tot het instellen van de beperkingsgebieden Zeewolde II en Zeewolde III. Deze drie beperkingsgebieden overlappen elkaar grotendeels. Dit betekent dat voor de bedrijven in deze gebieden geen beperkende vervoersmaatregelen meer gelden als Zeewolde III zal worden ingetrokken.

Voor het intrekken van de ingestelde beperkingsgebieden geldt het volgende schema (mits zich er geen nieuwe HPAI-besmetting voordoet):

Grootschermer (N.-H.) 29 november, Assendelft (N.-H.) 2 december, Parrega (Fr.) 5 december, Zeewolde II 5 december, Zeewolde III 6 december, Lutjegast (Gr.) 9 december en Tzum (Fr.) 16 december.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal