Boerderij: ‘Voorkom vogelgriep, weer veertjes van wilde vogels’

27-11-2021

Redactie

Piet Faber

voorzitter opfok en vermeerdering LTO/NOP

Vogelgriep. Hoe kunnen we daar toch vanaf komen? Biosecurity verkleint het insleeprisico, maar is geen garantie dat een bedrijf niet besmet raakt.

 

Ik had de theorie dat het vogelgriepvirus meeliftend in mistdruppeltjes bij de kippen kan komen. En dat je dan die mist kunt tegenhouden met windbreekgaas voor de inlaatopeningen. Een Friese pluimveehouder die AI-besmet was geraakt en geruimd, heeft dat uitgetest. Hij is overtuigd van het AI-werende effect. Hij kreeg zelfs een prijs voor die innovatie.

Diergezondheidsdienst GD onderzocht of windbreekgaas de insleep van vogelgriep via de luchtinlaten kan verminderen. Conclusie: windbreekgaas verkleint de hoeveelheid AI-virusdeeltjes die via de lucht de stal binnenkomt met een factor 100.

Vrije-uitloopkippen minder vaak besmet

Onlangs hoorde ik dat binnenlopende buitenkippen (opgehokte vrije-uitloopkippen) minder vatbaar lijken te zijn voor het HPAI-virus. Dat verbaast me niks. Ik denk niet dat die kippen minder vatbaar zijn, maar wel dat ze minder met virus in contact kunnen komen. De ventilatie van vrije-uitloopstallen gaat immers grotendeels via de overdekte uitloop. Die is vaak afgeschermd met (windbreek)gaas. De recente HPAI-besmetting op een bedrijf in Groningen, de tweede keer binnen een jaar, wijst voor mij ook die kant op. Dit bedrijf heeft twee stallen, de ene met vrije-uitloop. Die was beide keren niet besmet.

Ik neig meer naar stofdeeltjes en veertjes als virusdragers

Mijn theorie van mistdruppeltjes heb ik een beetje losgelaten. Ik neig nu meer naar stofdeeltjes en veertjes als virusdragers. Vooral veertjes. Veertjes van wilde vogels die ziek zijn van vogelgriep of eraan zijn gestorven, zitten bomvol virusdeeltjes. Die veertjes kunnen door de wind zo maar honderden meters door de lucht vliegen.

Windbreekgaas onder de windbreekkappen

Virusdeeltjes kunnen als in een Boeing 777 businessclass, zo de kippenstal binnenvliegen. Als je die veertjes kunt weren op zo’n simpele en relatief goedkope manier, dan moet je dat toch altijd doen? Mijn oproep is dan ook: breng windbreekgaas aan onder de windbreekkappen, zeker in de winter wanneer het risico op vogelgriep het grootst is. Overweeg dat op z’n minst.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal