Boerderij: Eiermarkt: vol verwachting klopt…..

26-11-2021

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Het begint ééntonig te worden: de eiernoteringen maakten ook deze week, net als in de voorgaande weken, slechts minieme bewegingen, weer licht omhoog over de hele linie, dat wel. Voor industrie-eieren stelde de stijging nog iets voor, bij scharrels meer dan bij kooi-eieren, maar bij tafeleieren was het een toename van niks.

 

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging met een schamel centje omhoog, bij de witte naar € 6,84, bij de bruine naar € 7,63. Ter vergelijking: deze week een jaar geleden noteerden de witte scharreleieren stabiel € 5,82 en de bruine stabiel € 6,34. Een verschil van € 1,02 (18%) bij wit en € 1,29 (20%) bij bruin.

Industrie doet mee

Handelaren omschrijven de markt als ‘vrij stabiel’, niet slecht, maar ook taai en afwachtend. De afzet is grosso modo goed, ‘het loopt aardig weg, maar het gaat niet vanzelf’, ‘de verwachtingen waren hoger’.

Het aanbod blijft groot, zeker van de basisproducten, de eieren zonder toeters en bellen. De kleinverpakkingen lopen netjes, dat geldt ook voor volgende week. Maar niets bijzonders.

De NOP-industrienoteringen lieten beide weer een plus zien. De kooi-eieren noteerden een halve cent in de plus op 98,5, de scharreleieren 1,6 cent hoger op 102,3 cent. Deze noteringen zijn bijna anderhalf keer zo hoog dan in week 31, de eerste week van augustus. Ter vergelijking: de NOP-richtprijzen voor scharreltafeleieren wit en bruin, zijn nu ongeveer 1,2 keer zo hoog als in week 31.

De verwerkende industrie ‘doet goed mee’, de verwerkers willen best goed kopen, maar hoeven niet hun best te doen om aan eieren te komen.

 

December topmaand

December is normaal gesproken een topmaand. Vooralsnog is daar echter niets van te merken . Maar dit ‘sentiment’ hangt wel boven de markt.

Het huidige aanbod laat weinig ruimte voor prijsverhoging. Bij een hogere vraagprijs gaan kopers eerst eens bij enkele andere aanbieders buurten. Daar tegenover staat dat verkopers ook niet direct door de knieën gaan wanneer een lagere prijs wordt geboden.

Grote vraag is natuurlijk welk effect de aangescherpte coronamaatregelen zullen hebben op de afzet van de eieren. Het is te verwachten dat de horeca daar ‘een tik van meekrijgt’. Vroegere sluitingstijd en minder lang open mogen, zal zeker gevolgen hebben. Daarvan zegt een handelaar tot nu toe niets gemerkt te hebben, terwijl een andere deze week al duidelijk minder vraag vanuit de horecagroothandel signaleerde.

Hamsterkopers

Volgens de Duitse marktanalist is het snel toenemende aantal coronabesmettingen duidelijk voelbaar op de eiermarkt. Daar speelt nu al mee dat personeel uitvalt wegens besmettingen en/of quarantaineverplichtingen. Zulke geluiden zijn ook te horen van pakstations in ons land: er is moeilijk aan personeel te komen, ook via uitzendbureaus.

In de Duitse horeca zijn al forse inzinkingen geweest. Die konden niet worden gecompenseerd door een licht verbeterde eierverkoop op winkelniveau. In de eierafzet zijn grote regionale verschillen, net als bij de maatregelen om de coronapandemie in te dammen. Alles lijkt op dit moment mogelijk, misschien komen de ‘hamsterkopers’ weer tevoorschijn en zorgen die voor een grote verrassing. De normaal gebruikelijke Duitse herfstopleving in verband met het bakseizoen is nog steeds niet uitgekomen. Andere zaken lijken op dit moment bij de consument op de voorgrond te staan. De ontwikkeling van de vogelgriep blijft zorgwekkend. “Eigenlijk kan het alleen maar omhoog. Er zullen zeker veel eieren nodig zijn voor de kerst…” klinkt het hoopvol uit Duitsland.

Met “Ik denk niet dat er veel gaat gebeuren” verwoordde een handelaar de verwachting voor de komende week van zijn Nederlandse collega’s: weinig verandering.

Prognose: stabiel.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal