Boerderij: Vogelgriep verspreidt zich snel in Engeland

29-11-2021

Redactie

Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

In het noorden van Engeland rond het stadje Thirsk is het aantal met hoogpathogene vogelgriep H5N1 besmette pluimveehouderijen dit weekend opgelopen tot vijf.

 

Verder is er één nieuw geval in Midden-Engeland, zijn er twee besmettingen ontdekt in het westelijke Lancashire en zijn er eveneens nieuwe besmettingen vastgesteld in Wales. Ook in al die gevallen gaat het om professionele pluimveebedrijven.

Ophokplicht

De Animal and Plant Health Agency AHPA heeft nog niet meegedeeld hoeveel dieren er geruimd zijn of worden. De Britse dienst heeft midden vorige week wel een ophokplicht voor het hele land uitgevaardigd. Verder heeft het Ierse ministerie van landbouw bevestigd dat ook daar op een kalkoenenbedrijf hoogpathogene vogelgriep is geconstateerd. In Ierland ging het tot nu toe alleen om besmettingen bij trek- of wilde vogels.

Frankrijk

In Frankrijk is een eerste besmetting op een pluimveehouderij ontdekt in Warhem in het noordwesten van het land in de buurt van de Belgische grens. Het Franse ministerie van landbouw heeft al eerder een ophokplicht bevolen voor het hele land om waar mogelijk grootschalige uitbraken, zoals in de afgelopen jaren, te voorkomen.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal