Boerderij: Doucheverplichting in hygiƫneprotocol pluimveesector

30-11-2021

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

In twee hygiëneprotocollen voor de pluimveesector is doucheverplichting bij stalbezoek opgenomen.

 

De pluimveeorganisaties hebben hiertoe in overleg met het ministerie van LNV besloten in verband met de aanhoudende dreiging van vogelgriep. Pluimveebrancheorganisatie Avined had vorige week aangekondigd de doucheverplichting op te nemen in haar hygiëneprotocollen. Dit is inmiddels gebeurd en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de twee aangepaste hygiëneprotocollen goedgekeurd en op haar website gepubliceerd. Het betreft het Hygiëneprotocol bezoekers pluimveebedrijven en het Hygiëneprotocol pluimveeservicebedrijven.

Dierenartsen en vangploegen

Daarmee is de doucheverplichting van kracht sinds 29 november voor noodzakelijk bezoek in het kader van volksgezondheid, diergezondheid, of voedselveiligheid. Hiertoe behoren bezoeken van dierenartsen en/of vangploegen. Een bezoeker mag nu alleen een stal betreden, nadat hij/zij gedoucht heeft (‘indouchen’). Medewerkers van vangploegen moeten zowel in- als uitdouchen (voor en na het betreden van een stal). De doucheverplichting geldt voor vangploegen alleen bij het (tussentijds) uitladen van pluimvee uit een stal, niet bij het wegladen van pluimvee aan het eind van de ronde.

Pluimveehouders en vangploegen zijn samen verantwoordelijk voor het douchen. De pluimveehouder moet de mogelijkheid tot douchen aanbieden, de vangploeg moet er gebruik van maken.

De NVWA zal handhaven op het naleven van de hygiëneprotocollen.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal