Boerderij: Eiermarkt blijft een ‘verrassingstasje’

03-12-2021

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Het is een repeterend verhaal, week na week nauwelijks veranderende prijzen. Ook deze week zat er weinig beweging in de eiernoteringen, althans voor die van tafeleieren.

 

Het bleef beperkt tot enkele centen tot een stuiver per honderd stuks, iets meer dan niets. In elk geval minder dan waar pluimveehouders op hopen met de alsmaar stijgende voerprijzen, die de komende maanden naar verwachting nog zullen doorzetten.

Barneveld maakte weer pas op de plaats, de Amsterdamse Grossiers Index pluste met een stuiver bij de witte M- en L-scharreleieren, maar bleef onveranderd bij de bruine. De Duitse Weser Ems-noteringen voor tafeleieren waren ook standvastig. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren vormt een uitzondering door met meerdere dubbeltjes te plussen.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met een stuiver omhoog naar € 6,89, bij de bruine met twee cent naar € 7,65. Ter vergelijking: deze week een jaar geleden noteerden de witte scharreleieren stabiel € 5,82 en de bruine € 6,35. Een verschil van € 1,07 (18%) bij wit en € 1,30 (20%) bij bruin.

 

Tegengestelde geluiden

Handelaren omschrijven de markt niet eenduidig, waar de een zegt dat het best wel aardig liep deze week, met voldoende afzet, spreekt de ander van een moeizame handel en weinig animo om te kopen. Een derde omschrijft de handel als ‘gewoontjes’, maar voegt toe ‘dat het wat vlotter lijkt te lopen dan in voorgaande weken’. De afzet naar Duitsland neemt iets toe, vooral van bio- en vrije-uitloopeieren. Mogelijk is die gestegen afzet toe te schrijven aan de ‘Monatswechsel’ naar december, altijd een goede maand. Logischer lijkt dat die hogere afzet verband houdt met de aangescherpte coronamaatregelen in Duitsland waardoor de consumenten wat meer gaan inkopen.

Tegenover de afzet staat voldoende tot ruim aanbod. Met gevolg dat er weinig beweging zit in de prijs. Positief is dat áls de prijs beweegt het een beweging naar boven is.

Koopbelangstelling industrie

De NOP-industrienoteringen voor kooi- en scharreleieren lieten beide weer een plus zien. De kooi-eieren noteerden 1,7 cent hoger op 100,2 cent – voor het eerst sinds week 11 vorig jaar boven een euro – de scharreleieren noteerden twee cent hoger op 104,3 cent.

Ook hier even terugkijken naar een jaar geleden. In week 48 van 2020 stond de NOP-industrienotering voor kooi op 63,9 cent, die voor scharrel op 72,7 per kilo. Een verschil van 36,3 cent (+57%) en 31,6 cent (+43%).

De verwerkende industrie heeft ‘koopbelangstelling’. En ook nog eens op gelijk prijsniveau, niet lager. Daarmee zorgt de industrie voor een goede bodem in de markt. Verwerkers kopen in voor half december en daarna. Er zou behoorlijk wat minder koelhuisvoorraad zijn, wat betekent dat er zoveel vraag is dat die koelhuisvoorraad slinkt. En minder koelhuisvoorraad betekent dat er ruimte is om aan te vullen.

 

Wundertüte

Dat de aankopen in Duitsland toenemen werd hoog tijd, schrijft de Duitse marktanalist. De lagere temperaturen en het komende kerstfeest zullen de verkopen een boost geven, klinkt het hoopvol. Nu de coronamaatregelen dwingen meer eten binnenshuis te bereiden, zullen de huishoudelijke aankopen, ook die van eieren, toenemen. Die door de horeca zullen terugvallen, in Nederland én in Duitsland, waar de ‘2G plus’-maatregel restaurantbezoek zal temperen.

Hoe de eiermarkt zich ontwikkelen, is zelfs voor kenners een grote vraag. ‘De markt blijft schimmig’, aldus een Nederlandse eierhandelaar. De Duitse marktanalist noemt de eiermarkt een ‘Wundertüte’, een verrassingstasje waarvan je niet weet wat erin zit.

De week van Sinterklaas was volgens handelaren altijd een slechte week voor de handel: mensen gaven meer geld uit aan cadeautjes dan aan etenswaren – snoepgoed uitgezonderd. Wat dat betreft moet het volgende week gebeuren, zei een handelaar. “Hoop ik”, volgde er direct achteraan.

Prognose: stabiel.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal