Pluimveeweb: Opnieuw vogelgriepuitbraken in Duitsland

06-12-2021
De afgelopen week zijn opnieuw drie H5N1-uitbraken vastgesteld in Duitsland. Het betrof een kleinschalige houderij met leghennen in de deelstaat Beieren, een bedrijf met 1.200 ganzen in de deelstaat Harburg en een bedrijf met ongeveer 300 eenden, kalkoenen en legkippen in de deelstaat Thüringen.

Recent is er ook een kleinschalig bedrijf in het midden van Bulgarije getroffen door hoog pathogene vogelgriep. In Nederland zijn er sinds eind oktober dit jaar dertien hoog pathogene uitbraken vastgesteld. Ook worden nog geregeld dode, besmette wilde vogels gevonden, bijvoorbeeld in landen als Nederland, Luxemburg, Duitsland, Kroatië en Slowakije. Dat meldt Avined maandag 6 december in een update.

Voorlopige data intrekking beperkingsgebieden (10 km gebied)

In principe wordt een beperkingsgebied na 30 dagen vrijgegeven, vanaf de dag dat de besmetting is vastgesteld en de eerste Reiniging & Ontsmetting (R&O) heeft plaatsgevonden. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuw geval van hoog pathoge vogelgriep (HPAI) wordt aangetroffen, zoals in Zeewolde gebeurde. Naar verwachting zijn de pluimveebedrijven in Zeewolde I, II en III hetzelfde. Dit betekent dat voor deze gebieden de intrekkingsdatum van Zeewolde III leidend is. Voor de huidige beperkingsgebieden (10-kilometer) gelden de volgende data:

Zeewolde III 7-12-2021 (00.00 uur)

Lutjegast 10-12-2021 (00.00 uur)

Tzum 16-12-2021 (00.00 uur)

Vinkeveen 23-12-2021 (00:00 uur)

Intrekking beschermingsgebieden (3 km gebied)

Een beperkingsgebied (10 km) bestaat uit een beschermingsgebied (3 km) en een bewakingsgebied (de rest van het 10 km gebied). Na minimaal 21 dagen wordt een beschermingsgebied volgens de EU-wetgeving opgeheven. In het hele gebied gelden dan de maatregelen voor het bewakingsgebied totdat het beperkingsgebied wordt opgeheven (30 dagen na eerste R&O). Het belangrijkste verschil in de maatregelen tussen de gebieden is dat vlees van pluimvee uit een beschermingsgebied (3 km) een alternatief merk moet dragen en de landsgrenzen niet mag verlaten zonder verhitting. De intrekking van de maatregelen in de verschillende gebieden wordt door het ministerie gepubliceerd. Zo komt het beschermingsgebied (3-km) van Tzum op 7 december komt te vervallen.

 
 

Inloggen op de ledenportal