Pluimveeweb: Nieuwe vogelgriepgevallen in Frans-Belgische grensstreek

07-12-2021
In het noorden van Frankrijk is afgelopen weekeinde vogelgriep vastgesteld. De besmetting werd aangetroffen op een pluimveebedrijf in de Frans-Belgische grensgemeente Winnezeele, vlakbij de West-Vlaamse plaats Watou.

Dat schrijft de Vlaamse landbouwnieuwswebsite Vilt op basis van een persbericht van het Belgische persbureau Belga. Er heerst al langer vogelgriep in de Franse regio. De Noord-Franse prefectuur (provincie) gaf geen verdere details over het type griep dat opdook in het bedrijf in Winnezeele.

Eerder werd de besmettelijke de H5N1-variant vastgesteld in een legbatterij in de gemeente Warrem, ook dichtbij de Belgische grens. West-Vlaamse gemeenten hebben sindsdien maatregelen getroffen, ook geldt er in België sinds maandag 15 november een ophokplicht voor zowel professionele pluimveehouders als hobbyhouders.

'Talrijke uitbraken'

Sinds begin augustus zijn er 'talrijke uitbraken van vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels of in pluimveebedrijven in Europa, vooral aan de Noordzee en de Baltische kust. De laatste maanden hebben gezondheidsautoriteiten in verschillende lidstaten (Nederland, Duitsland, Italië, België etc.) uitbraken gemeld bij pluimveebedrijven (kalkoenen, slacht- en legkippen)', schrijft het Franse ministerie voor Landbouw op zijn website.

 
 

Inloggen op de ledenportal