Pluimveeweb: Eerste twee vogelgriepuitbraken op pluimveebedrijven in Belgiƫ

08-12-2021
In België zijn de eerste twee uitbraken van hoog pathogene vogelgriep op pluimveebedrijven vastgesteld, waarvan één in Ravels vlakbij de Nederlandse grens. De uitbraak in Ravels in de provincie Antwerpen vond plaats op een bedrijf met 38.000 vleeskuikenouderdieren. De uitbraak in Alveringen in de provincie West-Vlaanderen in het zuidoosten van België werd vastgesteld op een bedrijf met 26.000 vleeskuikens.

Dat maakte het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV), de Belgische NVWA woensdag 8 december bekend. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving – het nog aanwezige pluimvee in de twee bedrijven geruimd en worden momenteel een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer rond de haarden ingesteld.

Naast de reeds geldende maatregelen die een verspreiding van het virus moeten voorkomen (zie persbericht van 12 november), zijn rond beide pluimveehouderijen een beschermingszone met een straal van 3 kilometer en een bewakingszone met een straal van 10 kilometer ingesteld. De nieuwe zones komen bovenop de zones die in de afgelopen twee weken in West-Vlaanderen werden afgebakend naar aanleiding van besmettingen met vogelgriep over de grens in Frankrijk. Binnen al deze gebieden worden bijkomende maatregelen, naast de reeds geldende maatregelen in het hele land, genomen.

Zo is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Al wie ziektetekens bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen. In beide zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd aan pluimveebedrijven.

'Moeten zeer waakzaam zijn'

David Clarinval, minister van Landbouw: „Deze uitbraken herinneren ons aan het belang van een strikte toepassing van de bioveiligheidsmaatregelen die ik in overleg met het FAVV heb geactiveerd in november. Om de schade die de sector in het verleden heeft geleden, te blijven voorkomen, nodig ik zowel hobbypluimveehouders als professionelen uit om hun pluimvee te blijven beschermen. We moeten zeer waakzaam zijn.”

Jean-François Heymans, DG bij het FAVV en Chief Veterinary Officer in België: „We dringen er op aan dat alle pluimveehouders, hobbyhouders en andere betrokken actoren de maatregelen strikt toepassen en voldoende aandacht besteden aan het voorkomen van de insleep van vogelgriep bij hun dieren door (contacten met) wilde vogels.”

De uitbraak in Ravels in de provincie Antwerpen (zie rode stip op de kaart) vond plaats op een bedrijf met 38.000 vleeskuikenouderdieren.
De uitbraak in Ravels in de provincie Antwerpen (zie rode stip op de kaart) vond plaats op een bedrijf met 38.000 vleeskuikenouderdieren. Beeld: Google Maps
In beide zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd aan pluimveebedrijven.
In beide zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd aan pluimveebedrijven. Beeld: Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
In beide zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd aan pluimveebedrijven.
In beide zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd aan pluimveebedrijven. Beeld: Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
 
 

Inloggen op de ledenportal