Pluimveeweb: Nieuwe zone in Belgiƫ door vogelgriepbesmetting in Frankrijk

10-12-2021
Vanwege een besmetting op een vleeskuikenbedrijf in Frankrijk op enkele kilometers van de grens met België, tussen de twee voorgaande besmettingen. In België is een extra beschermingszone ingesteld.

Frankrijk heeft woensdagavond 8 december een derde besmetting met hoogpathogene vogelgriep bevestigd in een braadkippenbedrijf in Rexpoede, op enkele km van de grens met België, tussen de 2 voorgaande besmettingen. Rexpoede ligt op 280 kilometer van Utrecht.

Rond de uitbraak werden donderdag de klassieke beperkingszones – een beschermingszone van 3 km en bewakingszone van 10 km – afgebakend. De beide zones vallen gedeeltelijk in West-Vlaanderen, nl. in de gemeenten Alveringem, Poperinge, Veurne en Vleteren. De nieuwe zones overlappen voor een stuk met de bestaande zones. In het Belgische deel van de beschermingszone van 3 km liggen geen pluimveehouderijen, in de bewakingszone van 10 km liggen 6 geregistreerde pluimveehouderijen, maar geen slachterij of broederij. In deze zones zijn de gebruikelijke maatregelen van kracht.

Alle pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels (duiven, roofvogels, siervogels e.d.) moeten worden afgeschermd. Alle verplaatsingen van pluimvee, hobbypluimvee, andere vogels en broedeieren zijn verboden, uitgezonderd de doorvoer. Op de geregistreerde pluimveehouderijen zijn bijkomende maatregelen van kracht.

De gebruikelijke derogaties voor de afvoer van slachtdieren en broedeieren van bedrijven in de nieuwe delen van de 10 km-zone gaan vanaf maandag 13 december in. De derogaties voor de al bestaande zones blijven lopen, met uitzondering van de derogatie voor uitladen in de stal, die is ingetrokken.

 
 

Inloggen op de ledenportal