Boerderij: ChickFriend moet € 370.000 aan Staat betalen

09-12-2021

Redactie

Michiel Satink

freelance redacteur

De bedrijven ChickFriend en ChickClean en hun twee eigenaren moeten € 370.000 aan criminele winst aan de Staat betalen. De schoonmaakbedrijven van stallen stonden aan de wieg van de zogeheten fipronil-crisis waarbij in de zomer van 2017 miljoenen met bestrijdingsmiddel verontreinigde eieren vernietigd werden.

De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert zijn in april al tot elk een jaar celstraf veroordeeld voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Ze bestreden bloedluis in stallen van pluimveehouders met fipronil, een insecticide dat niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen.

€ 30 miljoen schade

De schade voor de sector is nu geschat op € 30 miljoen, bleek eerder in de rechtbank. In een aparte procedure vorderde het Openbaar Ministerie de criminele winst die ChickClean en ChickFriend met hun illegale activiteiten maakten.

ChickFriend haalde in 2016 en 2017 met het reinigen van stallen met wat wat toen een ‘wondermiddel’ werd genoemd een omzet van een miljoen euro binnen. Pluimveeboeren betaalden grif geld aan het duo dat ze van de geplaagde bloedluis af wist te helpen. De winst van beide bedrijven opgeteld is 3,7 ton.

Geld naar gedupeerden

“Pakt de Staat hier 3 ton, dan pakt ze dat impliciet af van de gedupeerde kippenboeren”, zei een van de advocaten van het duo. Zijn willen juist dat het geld gaat naar de gedupeerden. Een advocaat van de pluimveehouders, die met de ondernemers in een aparte procedure overlegt over een betaling van de schade, vroeg in een brief ook aan het OM om af te zien van een vordering maar ze deed dat niet.

De rechtbank Overijssel ging niet mee in het verweer van de advocaten. Voorop staat dat ‘misdaad niet mag lonen’ en dat daarom de maatschappij er een groot belang bij heeft dat de veroordeelden niet vrijelijk kunnen beschikken over de criminele winst.

De criminele winst die ze moeten betalen, is gelijk aan de berekening volgens het OM.

 
 

Inloggen op de ledenportal