Boerderij: Hogere noteringen voor eieren

10-12-2021

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Alle eiernoteringen lieten deze week grotere plusjes zien dan in de afgelopen weken.

 

Barneveld noteerde in de lagere gewichten twee dubbeltjes hoger, maar met oplopen van de gewichten werd de prijstoename kleiner en vanaf 61 gram waren de prijzen onveranderd. De handelsnotering Amsterdams Grossiers Index noteerde over de hele linie een stuiver hoger. Weser Ems noteerde bij de witte M- en L-scharreleieren 15 cent hoger, maar bij de bruine nagenoeg gelijk. Weser Ems voor kooi noteerde stabiel.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met negen cent omhoog naar € 6,98. Bij de bruine met vier cent naar € 7,69. Ter vergelijking: deze week een jaar geleden noteerden de witte scharreleieren € 5,83 (+ 1 cent) en de bruine € 6,37 (+ 2 cent). Een verschil van € 1,15 (+20%) bij wit en € 1,32 (+21%) bij bruin.

 

Voorraden bij pakstations slinken

Handelaren waren niet ontevreden over de afgelopen week. De eieren liepen vlot weg. Voorraden bij de pakstations slinken. Bestellingen van de retail lopen in aantallen en omvang op. Omdat de consumentenvraag aantrekt, in combinatie met enige voorraadvorming. Dit alles, in combinatie met koopbereidheid door de industrie, heeft geleid tot de geschetste prijsstijgingen, maar de door sommigen verwachte stap vooruit in prijs, bleef de prijsstijging beperkt tot een klein stapje.

December is in Duitsland, onze belangrijkste afzetmarkt, traditioneel een bakmaand. Ook de luxere eieren (bio en vrije uitloop) profiteren daar van, kortstondig.

Een Duitse marktanalist meldt dat de voorraden in de centrale magazijnen worden vergroot en dat met name biologische en scharreleieren massaal worden besteld. “Kennelijk zijn hier knelpunten te verwachten”, schrijft hij.

Industrie trekt wat aan

De NOP-industrienoteringen voor kooi- en scharreleieren lieten beide weer een plus zien. De notering van kooi-eieren plust 4,1 cent en komt daarmee uit op 104,3 cent. De richtprijs scharreleieren staat nu op 107 cent, een plus van 2,7 cent.

Ook hier even terugkijken naar een jaar geleden. In week 49 van 2020 stond de NOP-industrienotering voor kooi op 64,8 cent, die voor scharrel onveranderd op 72,7 per kilo. Een verschil van 39,5 cent (+61%) en 34,3 cent (+47%).

De verwerkende industrie was deze week ‘willig’ en heeft wel wat eieren weggetrokken. “Had ze blijkbaar nodig”, vermoedt een handelaar. Dat de industrie blijft kopen is goed voor het ‘ondereind’, beoordeelt een andere handelaar.

 

Rush in de supermarkten

De ontwikkelingen de afgelopen week hebben gezorgd voor een “versterking en een verbreding van de basis onder een gezonde markt”, zo omschreef een handelaar de marktsituatie. Dat de markt deze week wat vriendelijker was, was ook hard nodig, aldus de Duitse marktanalist. “Als het nu niet is, wanneer dan wel?”

En de komende week? Daarover is de ene handelaar optimistische dan de andere. “Over twee weken is het kerst. Nu moet het gebeuren”, zegt de een. En de ander heeft geen al te hoge verwachting voor volgende week. “Maar, als de retail meer gaat vragen, kan de prijs ook zomaar omhoog gaan.” Een derde verwacht geen grote verandering. Niet meer dan een ‘gestaag plusje’, want het basisproduct scharrel is ruim beschikbaar.

De Duitse marktanalist schrijft dat de komende weken ‘op winkelniveau een gebruikelijke rush te verwachten is’. En dat voor de kerst de koelkasten van de consumenten uitgebreid gevuld zullen worden.

Over de afzet naar de horeca is de handel somber: de beperkte openingen als gevolg van de coronamaatregelen zal zeker effect hebben. De kerstdagen zullen in de horeca voor de tweede keer op rij, (veel) minder druk zijn dan gebruikelijk.

Prognose: lichte stijging.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal