Pluimveeweb: Recorduitbraak vogelgriep in Groot-Brittanniƫ

16-12-2021
Groot-Brittannië is met veertig gevallen geconfronteerd met de grootste uitbraak van vogelgriep ooit. De Britse minister van Milieu, George Eustice uitte zijn bezorgdheid al eerder over de omvang van het aantal uitbraken dit jaar.

Christine Middlemiss, hoofd van de Britse dierengeneeskundige dienst, uitte haar bezorgdheid over de situatie omdat het aantal haarden erg hoog is voor deze tijd van het jaar en groter dan ooit tevoren. De hoge infectieniveaus in de trekvogelpopulatie spelen hierin een rol. Iets wat volgens haar heel zorgwekkend is aangezien die vogels tot de lente in het Verenigd Koninkrijk blijven. Daardoor blijft het risico op besmettingen deze winter aanhouden.

Aantal haarden

Ondanks dat het aantal stuks pluimvee dat ondertussen geruimd is relatief beperkt is, ongeveer 500.000, is het voornamelijk het aantal haarden dat zorgen baart. De British Poultry Council vulde aan dat alle producenten in de beperkingszones vanwege de Brexit te maken hebben met een tijdelijk verbod op export naar de EU: ‘Sinds we geen lid meer zijn van de EU, is export een nog grotere uitdaging geworden. De controles die wij krijgen, bestaan ??niet voor leden van de EU.’

Tekst: 

Bronnen: Poultry WorldLandsbond Pluimvee

 
 

Inloggen op de ledenportal