Pluimveeweb: Vogelgriepsituatie blijft zeer onrustig in Europa

15-12-2021
De vogelgriepsituatie blijft zeer onrustig in Europa. Zo zijn er recent drie uitbraken van hoog pathogene vogelgriep (H5N1) op pluimveebedrijven in Duitsland vastgesteld. Het betrof twee uitbraken in de aan Overijssel, Drenthe en Groningen grenzende deelstaat Nedersaksen, waarvan één op een kalkoenbedrijf en de ander op een ganzenbedrijf. Daarnaast vond er een uitbraak plaats op een pluimveebedrijf in de deelstaat Saksen-Anhalt.

Bovendien zijn er enkele tientallen H5N1-uitbraken gemeld in het Verenigd Koninkrijk. Het virus lijkt verspreid aanwezig te zijn, met name in de kustgebieden. In Griekenland is een besmette wilde vogel met H5N1 gevonden. Dat meldt Avined dinsdagmiddag 14 december in een update.

Voorlopige data intrekking beperkingsgebieden (10 km gebied)

In principe wordt een beperkingsgebied na 30 dagen vrijgegeven, vanaf de dag dat de besmetting is vastgesteld en de 1e R&O heeft plaatsgevonden. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Voor de huidige beperkingsgebieden (10-kilometer) gelden de volgende data:

  • Tzum 16-12-2021 (00.00 uur)
  • Vinkeveen 23-12-2021 (00:00 uur)
  • Ravels (België) datum volgt zo spoedig mogelijk
 
 

Inloggen op de ledenportal