Pluimveeweb: Eiertekort in supermarkten

20-12-2021
Meerdere supermarkten in Nederland kampen met een tekort aan eieren. In verschillende supermarkten waaronder Coop hangen bordjes waarop een consument kan lezen dat er momenteel meer vraag is naar eieren. Daarom zijn sommige eieren tijdelijk beperkt beschikbaar of zitten in een andere verpakking. Leghennenhouders vinden het vreemd dat de uitbetalingsprijzen voor eieren aan leghennenhouders momenteel nauwelijks stijgen ondanks het tekort aan eieren in supermarkten.

„De prijs af boerderij is niet omhoog te branden, terwijl de voerkosten met 30 procent gestegen zijn. Dat wil voor ons bedrijf alleen al zeggen, 500 euro per dag meer aan kosten. En dan hebben wij nog geluk. Er zijn collega's bij die de eierprijs vastgezet hebben, maar helaas wel gerekend hebben met de lagere voerprijs. Het piept en kraakt overal helaas”, verklaart leghennenhouder Robert van der Bolt uit Schaijk (NB). „Als iedereen zijn prijs voor 1 ster Beter Leven eieren vast laat zetten op 7,5 cent wordt het nooit geen 9 cent. Daar moeten mijn collega-leghennenhouders ook maar eens over nadenken", vult hij er aan toe.

Vlaamse leghennenhouders vroegen zich begin december ook al af of de eierprijzen kunstmatig laag worden gehouden aangezien de eierprijzen nauwelijks stijgen ondanks de goede vraag.


Bij de Coop in Oss hangt een bordje waarop een consument kan lezen dat er momenteel meer vraag is naar eieren.
 
 

Inloggen op de ledenportal