Boerderij: PPE wil robot voor ei-onderzoek inzetten

29-10-2012

Zoetermeer - Pluimveebedrijven met een vrije uitloop moeten beter gecontroleerd worden op de hoogte van de afrastering. Daarnaast zal een robot voor ei-onderzoek maandelijks dertig eieren per koppel onderzoeken. Dit zijn enkele maatregelen die de Adviescommissie Pluimveegezondheidszorg van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) heeft opgesteld om het risico op insleep van laagpathogene vogelgriep te voorkomen.

"Het is verplicht voor vrije-uitloopbedrijven om de KAT-normen (125 centimeter hoog gaas bij de stal en 100 centimeter hoog gas verderop) te hanteren maar veel pluimveehouders rasteren niet de hele uitloop af omdat de kippen toch alleen maar bij de stal blijven. Dat wordt nu nog gedoogd maar wij vinden dat dat beter gecontroleerd moet worden. Daarnaast dient de pluimveehouder te zorgen dat er geen eenden en ganzen in de uitloop komen, hij moet maatregelen nemen om eenden en ganzen te kunnen verjagen uit de uitloop of de uitloop zodanig in te richten dat eenden en ganzen niet in de uitloop komen"?, aldus Jan Brok van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en lid van de commissie.
De maandelijkse monitoring van de eieren (dertig per koppel) wil de commissie overlaten aan de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De GD is bereid voor dat onderzoek te investeren in een robot voor ei-onderzoek (120.000 euro) en de pakstations zijn bereid medewerking te verlenen aan de logistieke uitvoering.
De voorgestelde maatregelen van de commissie worden donderdag besproken in de bestuursvergadering van het PPE. In de vergadering van 25 februari 2013 volgt een mogelijke officiƫle goedkeuring waardoor de uitvoering van de aangescherpte maatregelen in juli/augustus 2013 zou kunnen starten.

door Emmy Koeleman 29 okt 2012

 

 
 

Inloggen op de ledenportal