Boerderij: Minister Schouten koestert wilde vogels

22-12-2021

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Demissionair minister Carola Schouten van LNV ziet niets in het verkleinen van de populatie wilde vogels om het risico op vogelgriep te verlagen.

 

“Nederland ligt op de trekroute van veel watervogels en andere vogels en is een waterrijk land met een gematigd klimaat, waardoor hier veel vogels en vogelsoorten overwinteren. Dat is een hele mooie natuurwaarde van Nederland, die ik bijzonder koester.” Dat schrijft Schouten in antwoord op Kamervragen. De pluimveesector wordt al langere tijd getroffen door vogelgriepuitbraken en er is een landelijke ophokplicht. De uitbraken worden veroorzaakt door de insleep van het virus via wilde vogels die in Nederland overwinteren.

Afname populatie watervogels

Schouten geeft aan dat de gemiddelde populatie watervogels in Nederland de laatste tien jaar niet meer toeneemt. “Verschillende soorten nemen zelfs sterk af, zodanig zelfs dat op langere termijn voor het duurzaam voortbestaan in Nederland moet worden gevreesd.”

De demissionair minister werkt samen met brancheorganisatie Avined aan een plan van aanpak om de kans op insleep van vogelgriep op pluimveebedrijven via wilde vogels te verkleinen. “Hierbij kan onder meer gedacht worden aan bioveiligheidsmaatregelen in en om het pluimveebedrijf.”

 

 
 

Inloggen op de ledenportal