Boerderij: Eiermarkt: moeizaam het jaar uit

31-12-2021

Een ‘taaie week’, zo omschreef een eierhandelaar de laatste week van 2021.

De handel in eieren was rustig en moeizaam. De een wilde ze niet hebben, de ander wilde er niet mee blijven zitten. De voorraden zijn gering, maar liepen wel wat op.

In deze periode van het jaar is de ‘druk van de ketel’ en is het altijd ‘iets slapper’. De afzet naar de retail was minder dan handelaren hadden gehoopt, bestellingen waren matig, wat vaker het beeld is in de week na kerst. Dat de prijzen iets wegzakten, was vorige week niet voorzien. Dat de prijs iets inzakte, maar niet instortte, beschouwde een handelaar positief.

Noteringen Barneveld gelijk
Barneveld noteerde bij kooi- en scharreleieren exact gelijk, voor de tweede week op rij. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index daalde bij alle gewichten, met vijf tot vijftien cent; bij scharrel wit iets meer dan bij scharrel bruin. De Duitse Weser Ems vertoonde hetzelfde dalende verloop.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met 15 cent omlaag naar € 6,94, bij de bruine met acht cent naar € 7,69. Ter vergelijking: deze week een jaar geleden maakte de NOP-richtprijs een sprongetje: bij de scharrel wit van € 6,06 naar € 6,25, bij scharrel bruin van € 6,57 naar € 6,76. Toen gebeurde er dus wel wat in de week na kerst. Het verschil met een jaar geleden is 69 cent (+11%) bij wit en 93 cent (+14%) bij bruin.

Beter Leven-eieren
Nu de eieren in de supermarktketens vrijwel uitsluitend uit BLk-eieren (Beter Leven-keurmerk) met 1, 2 of 3 sterren bestaan, wordt de eiernotering vooral bepaald door de ‘gewone’, niet-BLk-eieren. Die gaan naar de (kleinere) zelfstandige supers en naar de horeca. Dat is niet zo’n ‘dikke’ stroom. En nu de horeca zeker nog enkele weken stilligt, valt die afzet grotendeels weg.

In Duitsland zijn biologische eieren schaars en duur en zijn vrije-uitloopeieren niet beschikbaar op de vrije markt, meldt de Duitse marktanalist. Alle andere soorten zijn ruim voorhanden. In veel gevallen blijft alleen het pad naar de productindustrie over. Daar wordt over het algemeen koopinteresse gesignaleerd. “Maar voor verschillende prijsverwachtingen van kopers en verkopers”, vermeldt de analist.

In Duitsland is de omschakeling naar OKT-eieren ingezet. Dat is en blijft een enorme kostenpost voor de hele eierketen.

Industrie blijft in beeld
De NOP-industrienoteringen voor kooi-eieren zakte met 4,1 cent naar € 1,006, en daalde bij de scharrel met 2,6 cent naar € 1,063. Daarmee zit de scharrelindustrienotering nog steeds nagenoeg op hetzelfde niveau als wat er nu in de markt voor witte scharrel-tafeleieren wordt geboden. Wat volgens een handelaar impliceert dat de industrie ‘blijvend in beeld is’. En zeker zo bepalend is voor het prijspeil als de tafel-eimarkt. De verwerkende industrie vertoonde deze week duidelijk minder koopinteresse, mogelijk doordat ze enkele dagen dichtzat.

Zorgen wegens vogelgriep
Voor de komende week zijn de handelaren niet enthousiast. Ze verwachten een rustige week. De heersende verwachting is een beetje somber. Van stabiele tot een iets verder afbrokkelende prijs.

De berichten over de vele AI-uitbraken spelen op de achtergrond mee. In Nederland vallen de besmettingen bij legkippen mee, maar in sommige andere Europese landen is de situatie ernstiger. De verwachting is dat vogelgriep ‘gaten gaat slaan’ in de aanvoer (naar de industrie). Daardoor zijn er zorgen over de continuïteit.

Prognose: licht dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal