Boerderij: Vogelgriep bij twee bedrijven in Friesland

04-01-2022

Bij twee pluimveebedrijven in Blija (Fr.) is bij vleeskuikens vogelgriep vastgesteld.

Het gaat waarschijnlijk om een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen. worden circa 222.000 vleeskuikens uit voorzorg geruimd, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat om twee bedrijven van dezelfde eigenaar. In een bedrijf zitten 177.000 dieren die worden geruimd. In een tweede bedrijf honderd meter verderop zitten nog eens 45.000 vleeskuikens die eveneens worden gedood.

Vervoersverbod
In een zone van 1 kilometer rondom het besmette bedrijf liggen verder geen andere bedrijven. In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen 3 pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer-zone rond dit bedrijf liggen 10 andere pluimveebedrijven. In een zone van 10 kilometer rond het bewuste bedrijf geldt per direct een vervoersverbod.

De jongste vogelgriepuitbraak in Blija brengt het totale aantal geruimde dieren sinds eind oktober op ruim 730.000. Eerder zijn bedrijven geruimd in onder meer het Limburgse Ysselsteyn, het Overijsselse Den Ham, Vinkeveen in Utrecht, de Friese plaatsjes Tzum en Parrega, het Groningse Lutjegast, Zeewolde in Flevoland, Grootschermer en Assendelft in Noord-Holland en in de Gelderse plaatsen Barneveld en Otterlo.

Sinds de uitbraak bij een kippenboer in Zeewolde in oktober 2021 geldt een ophokplicht. Pluimveehouders moeten daardoor hun kippen weer binnenhalen. Het gaat om de uitbraak van een vogelgriepvariant waar de vogels ernstig ziek van kunnen worden en uiteindelijk aan doodgaan.

 
 

Inloggen op de ledenportal