Pluimveeweb: Vogelgriep in Belgische Bocholt

07-01-2022
Er is H5N8 vogelgriep vastgesteld bij een vogelhandelaar in Bocholt, in de Belgische provincie Limburg, die grenst aan de Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant. Het is nog niet bekend of het een hoog- of laagpathogene variant van H5N1 is. De vervoersbeperkende 3 en 10 kilometer gebieden gaan over de grens met Nederland.

Het FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, de Belgische NVWA, maakte de uitbraak vrijdag 7 januari bekend. Het is nog niet bekend of dit een leg- of vleespluimveebedrijf betreft.

Het betreft een H5N8 besmetting. Het laboratorium is momenteel aan het bepalen of het gaat om een hoog- of laagpathogene variant. De kippen worden zaterdag 8 januari geruimd.

Deel beperkingszone in Nederland
Bocholt ligt in de Belgische provincie Limburg dat grenst aan de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg en op 135 kilometer afstand van Utrecht.

In het Nederlandse deel van de beperkingszone liggen naar verwachting tien pluimveebedrijven. Er liggen geen Nederlandse pluimveebedrijven in het 3 km-gebied rond het Belgische bedrijf.

Bekijk hier de kaarten van het 3 en 10 kilometer vervoersbeperkingsgebied die de Nederlandse grens overschrijden. Lees hier meer over de Belgische maatregelen.

 
 

Inloggen op de ledenportal