Pluimveeweb: Geen vogelgriep op omliggende pluimveebedrijven in Blija

07-01-2022
Op pluimveebedrijven die in een straal van 3 kilometer om het met vogelgriep getroffen vleeskuikenbedrijf in Blija (FR) liggen, is geen vogelgriep aangetroffen. Dat meldt Avined. Op maandag 3 januari meldde het ministerie van LNV dat er vogelgriep is vastgesteld.

De screeningsresultaten werden gisteren bekend. Vanaf gisteren was het voor pluimveebedrijven in de regio (een straal van 10 kilometer) om onder voorwaarden weer eieren af te voeren. De NVWA heeft Weko uit Ochten aangewezen als pakstation en ei-verwerkingsbedrijf. 'De afvoer van eieren uit het 10-kilometergebied in Blija dient te verlopen via het aangewezen pakstation of aangewezen eierverwerker, inclusief een aangewezen overslaglocatie (tussenstation)', schrijft Avined.

Vleeskuikens

De NVWA wijst ook een slachterij aan voor het gebied. Dit betekent dat onder voorwaarden en met ontheffingen van de NVWA vleeskuikens afgevoerd kunnen worden. Op de site van AVINED staat hoe er een ontheffing kan worden aangevraagd.

Broedeieren

De afvoer van broedeieren door vermeerderingsbedrijven in het 10-kilometergebied is mogelijk twee weken na de bevestiging van de besmetting. Tot die tijd is de mogelijkheid geboden om deze af te voeren naar de industrie via een aangewezen ei- en verwerkingsbedrijf.

Situatie vogelgriep

Op meerdere plaatsen in Europa en Nederland wordt vogelgriep aangetroffen. Zo werd op 4 januari nog een bedrijf in Overijssel getroffen en zijn er gisteren en vandaag ook dode vogels aangetroffen in het natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland. Waarschijnlijk zijn deze vogels omgekomen door vogelgriep.

 
 

Inloggen op de ledenportal