Pluimveeweb: AR gaat pikstenen van eierschalen verkopen

05-01-2022
AgruniekRijnvallei (AR) zet pikstenen in de markt die zijn gemaakt van eierschalen. De coöperatie gaat daarvoor een samenwerking aan met Barneveldse eierproductenleverancier Schaffelaarbos. De pikstenen zijn ook te bestellen door niet-leden van AR.

AR heeft de pikstenen van eierschalen uitvoerig getest op proefbedrijven en het Poultry Innovation Lab in Barneveld. Het onderzoek is uitgevoerd bij zowel witte als bruine hennen. Iedere week zijn de pikstenen gewogen en is het gedrag van de kippen geobserveerd. Uit de proeven kwam de piksteen van Schaffelaarbos als beste naar voren. Johan Schuttert, commercieel directeur AR: „Op alle vlakken scoorde deze piksteen goed. De piksteen heeft de ideale hardheid en de hennen pikken er graag aan.”

Samenwerking uitbreiden

De pikstenen dienen naast afleidingsproducten ook als nutriëntentoevoeger. De eierschalen zijn afkomstig van brekerijen en hebben een interessant nutritioneel profiel. Het is als aanvullend diervoeder geregistreerd bij GMP+ en SecureFeed, meldt AR. AR gaat de pikstenen van Schaffelaarbos onder de naam AR Calcopiksteen in de markt zetten. Schuttert: „We passen al langer, naar volle tevredenheid, producten van Schaffelaarbos in het voer toe. We zijn erg blij dat we onze samenwerking nu kunnen uitbreiden en de piksteen voor Schaffelaarbos in Nederland in de markt gaan zetten."

Schaffelaarbos verwerkt op circulaire wijze reststromen van onder andere eieren en eierschalen. Naast het drogen van vloeibaar ei, droogt het ook eierschalen. Deze gedroogde eierschalen worden reeds ingezet in pluimveevoer ten behoeven van een sterkere eischaal. Sinds kort worden er ook pikstenen van gemaakt. Mathieu Woltring van Schaffelaarbos: „Voedselverspilling zoveel mogelijk vermijden is cruciaal. Dat is primair onze rol inde keten. Door onze activiteiten verder uit te breiden met het vermarkten van pikstenen dragen wij bij aan de circulaire landbouw.”

Verkrijgbaarheid

De AR Calcopiksteen is rechtstreeks bij AR te bestellen. Niet-AR-klanten kunnen de pikstenen eenvoudig via ARwebshop.nl bestellen. De pikstenen worden binnen twee werkdagen geleverd en vanaf 300 kilogram gratis thuisbezorgd, meldt AR.

 
 

Inloggen op de ledenportal