Boerderij: Nieuw AI-gebied Belgiƫ overlapt deel van Brabant en Limburg

07-01-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Een nieuwe besmetting met vogelgriep in België heeft ook gevolgen voor Nederland.

Een deel van het ingestelde beperkingsgebied ligt in namelijk in Nederland. De besmetting met het H5N8-vogelgriepvirus werd op vrijdag 7 januari vastgesteld bij dieren van een vogelhandelaar in Bocholt (België). Het bedrijf ligt op minder dan 10 kilometer afstand van de grens van Nederland. Daarom ligt een deel van de beperkingszone (10 km-gebied) in Nederland. Het ministerie van LNV heeft voor dit deel van de zone een regeling gepubliceerd. Globaal ligt het Nederlandse beperkingsgebied in de driehoek Budel-Weert-Stramproy op de grens van Brabant en Limburg. In het Nederlandse deel van de beperkingszone liggen naar verwachting 10 pluimveebedrijven. Er liggen geen Nederlandse pluimveebedrijven in het 3 kilometer-gebied rond het Belgische bedrijf.

Vervoersverbod

Met de regeling heeft LNV een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in het Nederlandse deel van de beperkingszone. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

In de Belgische beschermingszone (3 km) liggen 5 pluimveebedrijven, in de bewakingszone (10 km) nog eens 17. Daarnaast is ook een slachthuis betrokken.

 
 

Inloggen op de ledenportal