Boerderij: Britten vinden menselijke besmetting vogelgriep

06-01-2022

Redactie

Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

In het Verenigd Koninkrijk is een persoon besmet geraakt met hoogpathogene vogelgriep.

 

Dat heeft de gezondheidsdienst UK Health Security Agency bevestigd. De dienst voegt daaraan toe dat zo’n besmetting ‘hoogst zelden voorkomt’.

Uit de verklaring blijkt dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om iemand die hobbymatig pluimvee houdt: “De persoon kreeg de besmetting van erg nauw, regelmatig contact met een groot aantal besmette vogels die al geruime tijd worden gehouden in en om hun huis.”

De persoon zelf voelt zich goed en zit in zelf-quarantaine. Alle contacten, inclusief bezoekers van de woning, zijn getraceerd en er is geen bewijs dat de besmetting zich verspreid heeft naar anderen, aldus de Britse gezondheidsdienst. Er is nog niet vastgesteld of het om H5N1 gaat, de variant waar de betrokken dieren mee besmet waren. Wel is de World Health Organisation ‘uit voorzorg’ op de hoogte gesteld.

Hoofd wetenschappelijke zaken prof. Isabel Oliver: “Hoewel het risico van vogelgriep voor het algemene publiek erg laag is, weten we dat sommige varianten potentieel over kunnen gaan op mensen en daarom hebben we ook robuuste systemen om dit in een vroeg stadium op te sporen en actie te ondernemen.”

 

 
 

Inloggen op de ledenportal