NieuweOogst: Frankrijk kondigt proeven aan met vaccinatie tegen vogelgriep

11-01-2022

Frankrijk gaat binnenkort twee vaccins tegen vogelgriep uitproberen. Dat is bekendgemaakt na de 62-ste uitbraak van vogelgriep op een eendenboerderij in het zuiden van het land.

Volgens de Franse landbouwminister Julien Denormandie is vaccineren op termijn het enige echte medicijn tegen de steeds terugkerende dierziekte. Al deze week houdt Denormandie besprekingen met de pluimveesector over de eerste proeven. Het is nog niet bekend wanneer de Fransen ermee willen beginnen. Volgens hem hoeft het gebruik van het vaccin geen taboe te zijn, omdat er geen alternatieve oplossingen voor de lange termijn zijn.

Daarnaast is Denormandie van plan zijn Europese ambtgenoten ervan te overtuigen deze Franse vaccinatie in de hele EU te standaardiseren. De landbouwministers van de 27 EU-landen komen volgende week maandag in Brussel bijeen. Die vergadering wordt voor het eerst geleid door minister Denormandie zelf, omdat Frankrijk het eerste halfjaar van 2022 voorzitter van de Europese Unie is.

De eerste zieke dieren werden eind november gevonden in Frankrijk, heel dicht bij de Belgische grens. De eerste uitbraak werd 16 december geregistreerd in een mesteendenkwekerij in het departement Gers. De huidige griepgolf is de vierde epidemische golf die het land sinds 2015 treft. Op Franse boerderijen waren vorig jaar bijna vijfhonderd uitbraken waarbij 3,5 miljoen dieren moesten worden geruimd, voor het merendeel eenden.

 
 

Inloggen op de ledenportal