Boerderij: Wakker Dier: ‘scharrelei’ vervangen door ‘schuurei’

12-01-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

De term scharrelei is op de vierde plaats geëindigd in de verkiezing Eufemisme van 2021 van Wakker Dier.

 

De organisatie vindt het woord misleidend omdat scharrelkippen niet buiten komen en pleit daarom voor ‘schuurei’. “Scharrelei klinkt veel mooier dan het is. In het Engels noemen ze deze eieren gewoon barn eggs, oftewel schuureieren. Zo kunnen wij ze in Nederland ook noemen”, zegt Anne Hilhorst, directeur van Wakker Dier.

Eerdere discussie

De discussie over de term laaide eerder ook al op. In 2010 ‘won’ de term scharrelei de Liegebeest-verkiezing van Wakker Dier voor de meest misleidende reclame op het gebied van dierenwelzijn. Wakker Dier stuurde vervolgens een brief naar het ministerie van Landbouw met het verzoek om scharreleieren in het vervolg schuureieren te noemen. Twee jaar later stemde de Tweede Kamer over een motie van de Partij voor de Dieren met dezelfde strekking. De toenmalige staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker ontraadde de motie omdat kippen ook in de stal kunnen scharrelen.

Ruimen

Winnaar van Eufemisme van 2021 werd de term strippen voor het opensnijden van vissen om de organen en het bloed te verwijderen. Op de vijfde plek eindigde ‘uitval’, wat staat voor sterfte in de stal. Meer dan 12.000 mensen brachten in de verkiezing hun stem uit. In 2020 won ‘ruimen’ de eufemismeverkiezing.

 
 

Inloggen op de ledenportal