Pluimveeweb: EU-voorzitter Frankrijk wil strengere eisen importproducten

19-01-2022
Een van de speerpunten die Frankrijk als EU-voorzitter nastreeft is het eisen stellen aan de producenten van landbouwproducten die de EU importeert. "De groene transitie kan niet slagen als we dit niet doen", zei landbouwminister Julien Denormandie. "Als andere producenten onze standaarden niet respecteren, komen onze boeren in gevaar."

Frankrijk is in de eerste helft van dit jaar voorzitter van de ministerraden van de Europese Unie. Na afloop van de eerste vergadering van landbouwministers onder Frans voorzitterschap vertelde Denormandie wat de prioriteiten van Frankrijk zijn gedurende dat halve jaar. Wederkerigheid van standaarden, zoals Denormandie dat noemde, staat voor hem daarbij op plaats één.

Om die wederkerigheid te bewerkstelligen zijn er drie zaken nodig, vertelde de landbouwminister. Ten eerste moet er politiek momentum worden gecreëerd. Dat betekent dat de wederkerigheid in acht wordt genomen bij andere beleidszaken, zoals handelspolitiek. Frankrijk zal hier nadruk op blijven leggen, en verwacht dat de Commissie hetzelfde doet.

Ten tweede moet Europa gezamenlijk een ferm standpunt innemen over ontbossing. Dit wil Frankrijk aankaarten bij de milieuministers van de verschillende landen.

En ten derde wil Frankrijk dat Europa een eensgezind beleid gaat voeren op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, en dat beleid ook uitvoert bij goederen die het importeert. Deze goederen moeten aan de grens gecontroleerd worden op maximaal toelaatbare hoeveelheden residu.
De roep van Frankrijk om eensgezindheid in dit beleid is trouwens wel ironisch te noemen, als je bedenkt dat dit land een uitzonderingspositie heeft bedongen voor het Europese verbod op neonicotinoïden.

Acceptatie

Volgens Denormandie is het denken over deze zaken veranderd in Europa. „Nog maar een paar jaar geleden was het bijna niet mogelijk om dit onderwerp ter tafel te brengen", vertelt hij. „Er waren altijd wel mensen die zeiden dat dit de positie van Europa als handelsblok in gevaar zou brengen." Maar die kritiek hoort hij nu niet meer. „We slagen er steeds meer in om die wederkerigheid naar voren te brengen. Niet als een politieke ideologie, tegen het idee van vrije markten, maar als een instrument om die markten beter te laten werken." Markten kunnen niet goed functioneren als er een te groot verschil tussen productiestandaarden ligt, stelde hij.

De landbouwminister verwacht dat de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO), het systeem waarop vrijwel alle internationale handel is gebaseerd, deze eisen voor wederkerigheid niet in de weg staan. „Zelfs binnen deze regels is er veel dat we kunnen doen."

Koolstofboeren

Een tweede speerpunt van het Franse voorzitterschap is 'carbon farming', het vastleggen van koolstof in de grond. „Alle lidstaten ondersteunen dit voorstel", vertelde Denormandie. Frankrijk wil dat de EU dit gaat stimuleren door het uitgeven van 'carbon credits', en verwacht dat er tegen het einde van het jaar nieuwe Europese wetgeving voor is.

 
 

Inloggen op de ledenportal