Pluimveeweb: Laatste vogelgriep-nieuws: Bunzing met vogelgriep gevonden op Goeree-Overflakkee

20-01-2022
Volg in dit overzichtsartikel meerdere keren per week de laatste ontwikkelingen rondom uitbraken van hoog pathogene vogelgriep in Europa. Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee is onlangs een bunzing aangetroffen met H5N1 vogelgriep. Dit werd donderdag 20 januari bekend.

20 januari: Bunzing met vogelgriep gevonden op Goeree-Overflakkee

Op het Zuid-Hollandse en aan Zeeland grenzende eiland Goeree-Overflakkee is 8 januari een bunzing aangetroffen met H5N1 vogelgriep. Dat meldt de Zoogdiervereniging. Het virus werd aangetoond in de hersenen van het dier, maar monsters uit keel en endeldarm werden negatief getest, meldt de regionale agrarische nieuwssite Agraaf.nl.

De Zoogdiervereniging meldt dat inmiddels duidelijk is dat ook wilde zoogdieren besmet kunnen worden met H5N1. In mei 2021 werden al besmette jonge vosjes aangetroffen in Groningen en afgelopen december werd opnieuw een zieke vos aangetroffen, nu in Zuid-Nederland. Vooralsnog gaat het om roofdieren die het virus vermoedelijk oplopen door het eten van besmette wilde vogels.

Voor het opruimen van wilde dieren die besmet zijn met vogelgriep heeft de NVWA hygiëneprotocollen opgesteld voor terreinbeheerders en dierenambulances.

18 januari: 'Meld dode vogels bij NVWA'

Om de verspreiding van vogelgriep te voorkomen, is het van belang om dode wilde vogels zo spoedig mogelijk te melden. Bij drie of meer eenden, zwanen of ganzen kan dat bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij minder dode vogels bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Dat meldt Nieuwe Oogst, het ledenblad van LTO.

18 januari: Kalkoenenbedrijf in Duitsland getroffen

Bij een kalkoenenbedrijf met 6.000 kalkoenen in het Nedersaksische district Ammerland (Westerstede) is getroffen door vogelgriep. Dat meldt het Niedersächsische Geflügelwirtschaft maandag 17 januari.

De kalkoenen worden geruimd en er is een vervoersverbod voor het gebied afgekondigd. Het Staatsbureau voor Consumentenbescherming en Voedselveiligheid (LAVES) van Nedersaksen heeft het AI-virus H5 gedetecteerd. Het resultaat van het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) over het serotype laat nog op zich wachten, maar vermoedelijk gaat het om een hoogpathogene variant. Westerstede ligt zo'n 60 kilometer van de grens met Groningen.

17 januari: Vogelgriepsituatie onrustig in Europa

De vogelgriepsituatie blijft zeer onrustig in Europa, meldt Avined maandag 17 januari in een update over de vogelgriep. Hierbij enkele hoofdpunten van de afgelopen maanden:

  • Sinds medio oktober 2021 zijn in Duitsland honderden met hoog pathogeen HPAI-virus geïnfecteerde wilde vogels uit ten minste twaalf deelstaten gemeld. Ook zijn er meer dan 50 uitbraken bij pluimvee en gehouden vogels uit talrijke deelstaten vastgesteld. Het risico op verspreiding van het hoogpathogene H5-virus bij wilde vogels en overdracht naar pluimvee en gehouden vogels in Duitsland is nog steeds als hoog geclassificeerd.
  • In Frankrijk is er op 48 pluimveebedrijven hoogpathogene vogelgriep vastgesteld sinds medio oktober 2021. In Italië betreffen het ruim 300 bedrijven.
  • In het Verenigd Koninkrijk betreffen het 54 uitbraken op pluimveebedrijven en 65 geïnfecteerde wilde vogels. In Ierland zijn het 17 uitbraken, en 31 vondsten van besmette wilde vogels.
  • Ook is er de afgelopen maanden hoogpathogene vogelgriep vastgesteld in Oost-Europese landen, zoals Hongarije (108), Polen (76), Kroatië (10), Slovenië (11) en Tsjechië (13).

Einde 16-weken-termijn: 15 februari

Op 15 februari 2022 is de ophokplicht 16 weken van kracht. Dit betekent dat vrije uitloopeieren van koppels die op 26 oktober 2021 op het legbedrijf aanwezig waren, vanaf 16 februari 2022 worden gestempeld met de ‘2’ van scharreleieren. Dit geldt niet voor jonge leghennen die na 26 oktober 2021 op het leghennenbedrijf zijn opgezet. Deze bedrijven moeten hun eieren met een ‘2‘ stempelen vanaf de datum van opzet op het legbedrijf plus 16 weken (112 dagen).

Avined en de pluimveeorganisaties hebben regelmatig overleg met het ministerie van LNV over de ophokplicht. Gezien de veterinaire situatie mag verwacht worden dat de ophokplicht de komende tijd van kracht zal blijven.

Data intrekking beperkingsgebieden

Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld en de eerste reiniging en ontsmetting (R&O) op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Voor de huidige beperkingsgebieden (10 km) gelden in principe de volgende data:

  • Den Ham 18-1-2022
  • Ysselsteyn 21-1-2022
  • Blija 5-2-2022
  • Bentelo 5-0-2022
  • Bocholt (België) In overleg met België
  • Nieuwerbrug 14-2-2022

Een beperkingsgebied (10 km) bestaat uit een beschermingsgebied (3 km) en een bewakingsgebied (de rest van het 10 km gebied). Na minimaal 21 dagen wordt een beschermingsgebied volgens de EU-wetgeving opgeheven. In het hele gebied gelden dan de maatregelen voor het bewakingsgebied totdat het beperkingsgebied wordt opgeheven. Het belangrijkste verschil in de maatregelen tussen de gebieden is dat vlees van pluimvee uit een beschermingsgebied (3 km) een alternatief merk moet dragen en de landsgrenzen niet mag verlaten zonder verhitting. De intrekking van de maatregelen in de verschillende gebieden wordt door het ministerie gepubliceerd.

 
 

Inloggen op de ledenportal