Boerderij: Frankrijk ruimt 2,5 miljoen dieren wegens vogelgriep

20-01-2022

Redactie

Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

De Franse minister voor landbouw Julien Denormandie heeft het preventief ruimen van meer dan 2,5 miljoen stuks pluimvee, voornamelijk eenden, gelast. Dit om verdere verspreiding van hoogpathogene vogelgriep te voorkomen.

 

Die ‘sanitaire opruimactie’ treft met name het zuidwesten van het land dat in voorafgaande jaren al eerder door massale uitbraken is getroffen.

In Frankrijk zijn volgens de stand van donderdag 231 pluimveehouderijen besmet geraakt. Het overgrote deel daarvan bevindt zich in het departement Les Landes en omliggende streken. Die regio telt momenteel rond de 1.300 kippen- en 850 eendenhouderijen. In Les Landes is pas op 16 december een eerste geval ontdekt maar sindsdien loopt het aantal snel op.

Geen nieuwe kuikens opzetten

Het ministerie heeft eenden- en andere pluimveehouders in die regio nu verboden nieuwe kuikens op te zetten. Bovendien worden 2,5 miljoen al aanwezige dieren preventief geruimd, wat komt bovenop de 600.000 dieren die al geslacht zijn. Denormandie heeft de hulp van slachthuizen ingeroepen om de operatie binnen een week of drie afgerond te krijgen.

Epidemie haalt vorige in

De huidige epidemie begint de vorige van het voorjaar van 2021 snel in te halen, blijkt uit gegevens van het ministerie. Tijdens die periode raakten 492 professionele pluimveebedrijven besmet en werden 3,5 miljoen dieren geruimd, grotendeels ook om preventieve redenen. Die uitbraak heeft de sector volgens de grotere boerenbonden in totaal zeker € 500 miljoen gekost.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal