Pluimveeweb: NVP: 'Dwing de naleving afschermplicht af bij NVWA'

21-01-2022
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) ontvangt signalen van pluimveehouders dat de ophokplicht niet altijd wordt nageleefd (met name door hobbypluimveehouders). De vakbond motiveert pluimveehouders om dit te melden bij de NVWA.

In een mail aan haar leden legt de vakbond uit hoe pluimveehouders melding kunnen maken bij de NVWA. Dat kan via het klachtenformulier Landbouwhuisdieren (boerderijdieren).

Bij de omschrijving kunnen pluimveehouders onderstaande voorbeeldtekst van de NVP gebruiken. Ook kunnen pluimveehouders foto's uploaden bij het klachtenformulier. Het is mogelijk om anoniem melding te maken bij de NVWA. Voorzitter van de NVP Bart Jan Oplaat zegt in de mail dat hij hoopt met iedereen samen de insleep van vogelgriep te voorkomen en de emotionele en financiële schade te beperken.

Voorbeeldtekst

Geachte heer, mevrouw,
Het vogelgriepvirus houdt Nederland en onze omringende landen al geruime tijd in de greep. De situatie is zeer ernstig en sinds 26 oktober geldt dan ook een ophokplicht voor commerciële bedrijven en een afschermplicht voor hobbypluimvee. Inzake deze afschermplicht vraag ik u met klem handhavend op te treden bij buitenlopend pluimvee wat ik heb gesignaleerd en ondanks de afschermplicht nog in contact kan komen met uitwerpselen van wilde vogels. In het specifieke geval gaat het om het adres ………… te ……..
Bijgevoegd zijn enkele foto’s die de ernst van de situatie duidelijk weergeven. Wij doen als pluimveehouders ons uiterste best om besmettingen en schades te voorkomen op onze bedrijven.
Ik verzoek u mij op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en ben voor nadere informatie bereikbaar via onderstaande contactgegevens.

Met vriendelijke groet,

<naam>
<Adres> <woonplaats>
<telefoonnummer> <emailadres>

 
 

Inloggen op de ledenportal