Pluimveeweb: Vogelgriep in Ede: 'Uitbraak onverklaarbaar en in zeer ongewenst gebied'

25-01-2022
Vertegenwoordigers van pluimveehouders reageren uitermate bezorgd op de recente uitbraak van vogelgriep bij een eendenhouder in Ede (GD). Bart-Jan Oplaat (NVP) toont zich vooral ongerust omdat de ophokplicht blijkbaar niet voldoende was in dit geval. Kees de Jong (LTO/NOP) vult aan dat uitbraak des te ongelukkiger is, omdat het de Gelderse Vallei betreft, het hart van de Nederlandse pluimveehouderij.

Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders maakt zich grote zorgen over de vogelgriepuitbraken van de laatste tijd. „Het is een vloeibare situatie, er verandert per dag zoveel… Het is ook bijzonder, want dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Tot nu toe was de ophokplicht voldoende, maar we zien nu nog steeds uitbraken.”

Oorzaak onbekend

Volgens de NVP-voorzitter is het grote probleem van de recente golf vogelgriepuitbraken in de afgelopen dagen in heel Nederland dat niet bekend is hoe het binnenkomt. „Het geeft gigantisch veel onrust, er is geen veehouder die nu nog rustig slaapt. Het vervoer van levende dieren van bedrijf naar bedrijf is nu stilgelegd. We zijn daar vóór, maar het is de vraag of ons dat gaat helpen.”

Uitbraken misbruikt

De uitbraken doen ook het imago van de sector richting burgers en consumenten geen goed, beseft Oplaat. „Het zijn ook de aantallen die ons nekken. Je ziet dat activistische wetenschappers dit gebruiken om de veedichtheid de schuld te geven. Maar dat heeft hier niets mee te maken. Het komt binnen via wilde vogels. En dan maakt het niet uit hoeveel dieren zich in een bepaalde stal bevinden.”

Extra gevoelig

Kees de Jong, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP vindt het lastige van de zaak vooral dat het met de Gelderse Vallei om het hart van de Nederlandse pluimveesector gaat, waar nu als vierde in twee dagen vogelgriep is geconstateerd. „Dat maakt het extra gevoelig, ondanks dat het nu in Ede maar om een relatief klein aantal dieren gaat op het getroffen bedrijf. Maar er zitten natuurlijk heel veel dieren omheen.”

Niet negatief

Toch toont De Jong zich iets optimistischer dan Oplaat. „Ik kijk naar het feit dat er tot nu toe geen bedrijf-op-bedrijf besmettingen zijn geweest. Ook in situaties waarin bedrijven korter op een geruimd bedrijf lagen. Ik heb goede hoop dat het daarom ook hier bij een individuele besmetting blijft en als een veenbrandje uitdooft. Maar als dat niet zo is, is de impact natuurlijk enorm in dit gebied. Veehouders moeten dan ook heel scherp zijn op hun hygiënemaatregelen.”

Spannend

„Maar de tracering de komende week wordt heel spannend", vervolgt De Jong. „Blijft het bij dit ene bedrijf? Het leidt in ieder geval tot totale onzekerheid op een extra ongewenste plek voor pluimveehouders in Nederland. Maar gelukkig zit er een goed geoliede machine omheen en heeft het ministerie snel ingegrepen met een vervoersverbod.”

Tekst: 

Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:

 
 

Inloggen op de ledenportal