Boerderij: AI-beperkingen Blija en Bentelo deels opgeheven

27-01-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Een deel van de beperkingen in de 3-kilometerzone rond de met vogelgriep besmette pluimveehouderijen in Blija (Fr.) en Bentelo (Ov.) wordt opgeheven.

 

De 3-kilometerzone rond het net over de Belgische grens gelegen Bocholt wordt per 28 januari opgeheven. De beperkingen zijn dan gelijk aan die in de 10-kilometerzone waar het vervoersverbod geldt. Dat heeft het ministerie van LNV bekendgemaakt.

Preventief geruimd

In Blija werd op 3 januari vogelgriep geconstateerd bij een vleeskuikenbedrijf. Een tweede bedrijf werd preventief geruimd. In Bentelo werd op 4 januari bij legkippen vogelgriep vastgesteld. Omdat niet duidelijk was of het laag- of hoogpathogeen was, werd nog niet geruimd. Een dag later bleek het toch om HPAI te gaan en werd het bedrijf alsnog geruimd.

De beperkingen in de 3-kilometerzone duren minimaal 21 dagen, terwijl die in de 10-kilometerzones zone 30 dagen van kracht blijven. Als zich geen nieuwe besmettingen voordoen, worden de 10-kilometerzones binnenkort ook opgeheven, in Blija op 3 februari, in Bentelo een dag later.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal