Boerderij: IKB controleert direct na 16 weken afwaardering ei

01-02-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

IKB Ei gaat vanaf 16 februari 2022 controleren of vrije-uitloopeieren wel afgewaardeerd zijn tot scharrelei.

 

Op die dag duurt de ophokplicht 16 weken en mogen ze geen gestempelde 1 meer dragen, maar moet dat de 2 van scharrelei zijn.

Gecontroleerd wordt of de eieren, afkomstig van vrije-uitloopbedrijven, correct gestempeld en verpakt zijn. De controles vinden plaats op IKB Ei-pakstations, zo heeft het kwaliteitssysteem bekendgemaakt.

Dat er voor 16 februari een einde aan de ophokplicht komt, lijkt uitgesloten. Daardoor krijgen legpluimveehouders, net als in februari vorig jaar, te maken met een ophokplicht die langer duurt dan 16 weken. De pluimveesector lobbyt voor opschorting van de Europese maatregel voor dit jaar en heeft er bij minister Staghouwer voor gepleit zich in de EU in te zetten voor versoepeling van de regels. Staghouwer beraadt zich daar nog op. Pluimveehouders met vrije-uitloopkippen verliezen veel omzet als ze de eieren moeten afwaarderen.

112 dagen

IKB Ei geeft aan dat op 16 februari de 16-wekenperiode afloopt voor eieren van vrije-uitloopkoppels die op 26 oktober 2021 op het legbedrijf aanwezig waren. Het geldt dus niet voor jonge leghennen die later zijn opgezet. “Deze bedrijven moeten hun eieren met een 2 stempelen vanaf de datum van opzet op het legbedrijf plus 16 weken (112 dagen)”, aldus IKB Ei.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal