Pluimveeweb: Vogelgriep duikt op tweede eendenbedrijf in Hierden op

04-02-2022
In Hierden is op een tweede eendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 53.000 eenden op het pluimveebedrijf geruimd.

Het gaat om een bedrijf in het 1 kilometer gebied van het bedrijf in Hierden dat afgelopen woensdag besmet bleek. Er wordt onderzocht of er een relatie is tussen deze twee besmettingen. In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Hierden liggen drie andere bedrijven; één daarvan is het eerder geruimde bedrijf in Hierden; één bedrijf staat leeg en op het derde bedrijf zijn leghennen aanwezig. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren.

In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen 21 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op de locatie in Hierden wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Bekijk hier de Regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Hierden II 2022 en hier de kaart van het tweede 3 kilometergebied in Hierden en hier de kaart van het tweede 10 kilometergebied in Hierden.

 
 

Inloggen op de ledenportal