Boerderij: Tweede besmetting vogelgriep in Hierden

04-02-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Opnieuw is op een eendenbedrijf in het Gelderse Hierden vogelgriep vastgesteld.

 

Het gaat om een bedrijf in het 1-kilometergebied van het bedrijf in Hierden dat afgelopen woensdag 2 februari besmet bleek. Er wordt onderzocht of er een relatie is tussen deze 2 besmettingen.

53.000 eenden geruimd

Het ministerie van LNV meldt dat de circa 53.000 eenden op het pluimveebedrijf geruimd worden om verspreiding van het virus te voorkomen. Afgelopen woensdag werden bij de eerdere besmetting in Hierden al 15.000 eenden geruimd.

Zones

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Hierden liggen 3 andere bedrijven, waarvan 1 dus het eerder geruimde bedrijf. Een ander bedrijf staat leeg en op het derde bedrijf zijn leghennen aanwezig. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3-kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10-kilometerzone liggen 21 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Overige uitbraken

Op woensdag 2 februari was er ook al een besmetting bij grootouderdieren vlees in het nabij gelegen Zeewolde in Flevoland en enkele dagen daarvoor, op 30 januari, bij vleeseenden in Biddinghuizen. Op 22 januari was er een uitbraak bij leghennen in Lelystad.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal