Pluimveeweb: „Vrije uitloopprijs voor leghennenhouders ligt aan mate export”

08-02-2022
Eieren van opgehokte vrije-uitloophennen krijgen per 16 februari het stempel van scharreleieren. Nederlandse supermarkten lijken solidair met de leghennenhouders en betalen de volle prijs aan de pakstations. Maar of deze alles doorbetalen aan de pluimveehouders hangt af hoeveel ze exporteren.

Op 16 februari is het zover. Dan verstrijkt de 16-wekentermijn van de ophokplicht voor pluimveehouders. Daarmee degraderen de eieren van stempel 1 – vrije uitloop – naar stempel 2 – scharrel. In principe worden ze daarmee minder waard, maar diverse Nederlandse retailformules hebben al aangegeven hun leveranciers tegemoet te komen met de ‘normale’ prijs voor vrije uitloopeieren. Maar of pakstations hun leveranciers, de leghennenhouders, de volledige afgesproken prijs kunnen betalen is nog de vraag.

Vorig jaar

LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong hoort alleen nog maar geruchten en vindt het gevaarlijk om die te verspreiden. „Ik kan het wel vergelijken met de situatie van vorig jaar. Toen werd in Duitsland niet de meerprijs betaald voor eieren van opgehokte uitloopkippen aan hun leveranciers, de pakstations. Pluimveehouders in NL kregen een meerprijs variërend [in de begintijd] van 70 procent tot soms ook 0. Het hangt er bij de prijzen die pakstations aan leghennenhouders betalen helemaal van af of iemand veel in Nederland levert of veel aan het buitenland. Als ze veel in Nederland is het probleem kleiner, want de meeste supermarktketens hebben verklaard de prijs voor vrije uitloopeieren gewoon te handhaven en door te betalen.”

Maatregel van tafel

De Jong meldt verder dat achter de schermen hard wordt gewerkt om in Europees verband de 16 weken regel van tafel te krijgen, zodat de vrije uitloopeieren gewoon stempel 1 blijven behouden na de ophokplicht. „Dat is lastig want dan moeten alle stoplichten op groen staan, maar we zijn er hard voor aan het werk.”

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal