Boerderij: Dierenrechtenorganisaties hekelen aanpak vogelgriep

10-02-2022

Redactie

ANP

persbureau

Dierenrechtenorganisaties hekelen de ‘foute aanpak’ van de overheid van vogelgriep. Ze hebben hierover een brandbrief gestuurd naar de vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De organisaties vinden het onterecht dat er ruim 1,4 miljoen dieren in nog geen vier maanden zijn geruimd vanwege vogelgriep. Daaronder zaten veel dieren die preventief geruimd zijn.

“Het is bizar dat er zo met dieren wordt omgegaan, hun leven lijkt nog minder waard dan een wc-rol. De overheid had al deze dieren al lang kunnen beschermen tegen vogelgriep met een vaccin, maar economische belangen acht men belangrijker dan het onnodig veroorzaken van enorm veel dierenleed”, stellen de organisaties, waaronder Comité Dierennoodhulp, Diervriendelijk Nederland en Dierenrechten Alliantie.

Vaccineren en stoppen met preventief ruimen

Zij willen dat er op korte termijn wordt overgegaan op vaccineren tegen vogelgriep bij kippen, kalkoenen en eenden. Ook willen ze dat preventief ruimen stopt en dat er niet langer wordt geruimd bij laagpathogene vogelgriep, omdat deze niet variant van de ziekte niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid. De dierenrechtenorganisaties hebben de overheid ook gevraagd naar de kosten van het ruimen voor de belastingbetaler.

 
 

Inloggen op de ledenportal