Pluimveeweb: Europese uitbraak van Salmonella gelinkt aan Spaanse eieren

14-02-2022
Een Europese uitbraak van Salmonella Enteritidis infecties van begin september vorig jaar tot januari dit jaar wordt gelinkt aan eieren uit Spanje.

Op 2 september 2021 meldde Frankrijk een toename van Salmonella Enteritidis ST11-infecties. Op 11 januari 2022 waren 272 bevestigde gevallen gemeld in vijf landen van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Daarvan waren 12 gevallen in Nederland. De uitbraak wordt door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA gelinkt aan eieren uit Spanje.

Er werden in samenhang met de uitbraak twee sterfgevallen geregistreerd bij volwassen mannen. Vijfentwintig mensen werden in het ziekenhuis opgenomen. Zestig mensen lieten weten dat ze eieren of eiproducten hadden gebruikt. Sommige getroffenen in Frankrijk hadden restaurants bezocht die eieren serveerden die werden gedistribueerd door een gemeenschappelijke leverancier uit Spanje. De eieren waren afkomstig van drie pluimveebedrijven, waarvan er één positief testte op de uitbraakstam.

Eieren uit de handel genomen

Verse tafeleieren van de pluimveebedrijven die mogelijk verband hielden met de uitbraak werden uit de handel genomen. Eieren werden verwerkt tot eiproducten waarbij ze een warmtebehandeling ondergingen. In de zomer van 2021 hebben geen andere landen eieren van dezelfde pluimveebedrijven ontvangen via de Spaanse eierhandelaar. Daarom kon de bron van besmetting voor gevallen eind 2021 en in andere landen dan Spanje en Frankrijk niet worden vastgesteld.

De uitbraak in 2021 is microbiologisch gekoppeld aan een historische grensoverschrijdende uitbraak die in 2019 door Nederland werd gemeld. Bij deze uitbraak was er ook een link met een Spaans pluimveebedrijf, maar het was niet mogelijk om een ??epidemiologisch verband met hetzelfde bedrijf bij de uitbraak in 2021 te leggen.

De bevindingen wijzen op een mogelijk bredere verspreiding van de uitbraakstam die impact kunnen hebben binnen de voedselketen. Er kunnen meerdere heterogene bronnen van Salmonella Enteritidis ST11 zijn en de uitbraakstam kan ook circuleren op andere pluimveebedrijven binnen of buiten Spanje.

Risico op nieuwe infecties hoog

Het risico op nieuwe infecties veroorzaakt door de uitbraakstam en besmette eieren blijft hoog in de Europese Unie, stelt de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. Het is daarom belangrijk om sectoroverschrijdend onderzoek naar besmettingen in de toeleveringsketen van eieren te stimuleren in landen waar Salmonella Enteritidis ST11 is gedetecteerd, volgens de EFSA. Lees meer op de website van de EFSA.

 
 

Inloggen op de ledenportal