Boerderij: Tweede Kamer houdt hoorzitting over vogelgriep

10-02-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Deskundigen praten op donderdag 17 februari om 18.00 uur Tweede-Kamerleden bij tijdens de hoorzitting Zoönosen en de huidige situatie rond het vogelgriepvirus.

 

De hoorzitting vindt plaats ter voorbereiding op het zoönosen-debat met minister Kuipers van VWS en minister Staghouwer van LNV, dat op 24 februari zal plaatsvinden.

Deelnemers

Aan het woord komt onder meer Arjan Stegeman, hoogleraar Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren en voorzitter van de Deskundigengroep Dierziekten, die de minister van LNV adviseert over preventie en bestrijding van besmettelijke dierziekten. Ook Francisca Velkers, universitair docent diergeneeskunde en gespecialiseerd in pluimveegeneeskunde, zal de Kamerleden informeren. Andere deelnemers aan de hoorzitting zijn:

  • hoogleraar moleculaire virologie Ron Fouchier;
  • hoogleraar vergelijkende pathologie Thijs Kuiken;
  • voormalig hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Hart voor Brabant Jos van de Sande;
  • voorzitter van de Evaluatiecommissie Q-koorts Gert van Dijk;
  • oncologisch chirurg Ignas van Bebber.

Tikkende tijdbom

De hoorzitting is het initiatief van de Partij voor de Dieren. De PvdD stelt dat het vogelgriepvirus volgens virologen nog maar enkele mutaties verwijderd is van het punt waarop het van mens op mens overdraagbaar wordt. “De coronacrisis is nog niet eens ten einde en we worden helaas alweer bedreigd door een nieuwe pandemie. We zitten in Nederland, het meest veedichte land ter wereld, op een tikkende tijdbom. We zijn het aan onszelf en de rest van de wereld verplicht om dat risico echt fors te verkleinen”, zegt fractievoorzitter Esther Ouwehand.

Commissie Bekedam

Vorig jaar pleitte de expertgroep Zoönosen onder leiding van Henk Bekedam ervoor dat de dichtheid van veehouderijen en de aantallen dieren per bedrijf moeten worden bijgesteld om de overdracht van zoönosen tussen bedrijven te verhinderen. Ook werd geadviseerd geen pluimveebedrijven meer toe te staan in de omgeving van waar watervogels verblijven. In Engeland is in januari een hobbypluimveehouder besmet geraakt.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal